Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

G. Gál podáva disciplinárne návrhy na M. Jankovskú a Z. Maruniakovú

Na archívnej snímke minister spravodlivosti SR Gábor Gál. Foto: TASR/Martin Baumann

Možné podanie návrhu na disciplinárne stíhanie sudcov avizovala v piatok (4. 10.) aj verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová.

Bratislava 7. októbra (TASR) - Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) podáva návrh na disciplinárne stíhanie sudkýň Moniky Jankovskej a Zuzany Maruniakovej. Chce pre ne trest dočasného pozastavenia výkonu funkcie sudcu. Potvrdil to v pondelok pre médiá. Bývalá štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Jankovská mala podľa neho klamať, Maruniaková zase vydať sporné súdne rozhodnutie v prípade zmeniek TV Markíza.

"Určite je tam potvrdenie z úst jedného advokáta, že jeden zo sudcov sa vyjadril klamlivo k určitým skutočnostiam a udalostiam," povedal Gál na margo Moniky Jankovskej.

V prípade Zuzany Maruniakovej potvrdil Gál, že rezort spravodlivosti ukončuje preverovanie spisov v civilnom procese o zmenkách TV Markíza. Zuzana Maruniaková, ktorá bola v tomto spore sudkyňou, dala za pravdu Marianovi K., bez toho, aby skúmala pravosť samotných zmeniek. Z ich falšovania a marenia spravodlivosti je Marian K. obžalovaný spolu s exriaditeľom Markízy Pavlom R. na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku.

"Pred disciplinárnym senátom musíte aj obstáť," uviedol Gál. Upozornil, že iba na základe medializovanej komunikácie nemôžu bez dôkazov niekoho disciplinárne stíhať. "Sudcov vieme postihnúť, len ak poskytneme senátu relevantné dôkazy," vysvetlil Gál.

Možné podanie návrhu na disciplinárne stíhanie sudcov avizovala v piatok (4. 10.) aj verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová.

Podľa informácií Denníka N z údajnej komunikácie medzi Marianom K. a Monikou Jankovskou vyplýva, že mali spoločne ovplyvňovať sudcov, ktorí rozhodovali v kauzách zmeniek TV Markíza, kým boli iba civilným sporom. Civilné konanie o zmenkách bolo prerušené po tom, ako boli Marian K. a Pavol R. obžalovaní z ich falšovania a marenia spravodlivosti. Jankovská však autenticitu tejto komunikácie odmieta.