Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Futbaloví fanúškovia zneužívali vo štvrtok linku diplomatickej pomoci

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zneužívaním tejto linky môže dôjsť k jej blokovaniu v čase, keď iní občania SR reálne potrebujú konzulárnu ochranu zo strany zastupiteľského úradu.

Bratislava 17. augusta (TASR) - Futbaloví fanúšikovia ŠK Slovan Bratislava vo štvrtok (16.8.) po zásahu rakúskej polície opakovane kontaktovali diplomatickú službu Zastupiteľského úradu Slovenskej republiky vo Viedni. "Vulgárnym spôsobom sa dožadovali okamžitého ukončenia zásahu polície či poskytnutia občerstvenia a nápojov," opísal rezort diplomacie. V tejto súvislosti apeluje na nezneužívanie linky diplomatickej pomoci.

"Číslo diplomatickej služby, ktoré dostane každý občan formou uvítacej SMS po prekročení štátnej hranice príslušného štátu, slúži na riešenie prípadov, keď sa občan SR dostane do stavu núdze alebo do krízovej situácie, pričom je nevyhnutne potrebná súčinnosť zastupiteľského úradu v kontakte s príslušnými orgánmi štátu, na území ktorého takáto situácia nastala," vysvetlilo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

Služba však neslúži na vybavovanie sťažností či nenáležitých žiadostí, akým je rezervácia reštaurácie alebo vypožičanie automobilu, s ktorými sa pracovníci rezortu diplomacie stretávajú. "Zneužívaním tejto linky môže dôjsť k jej blokovaniu v čase, keď iní občania SR reálne potrebujú konzulárnu ochranu zo strany zastupiteľského úradu," upozornilo ministerstvo.

Zhruba 600 fanúšikov Slovana Bratislava nepustila rakúska polícia na štadión na odvetu 3. predkola Európskej ligy UEFA 2018/2019 proti Rapidu Viedeň. Početná skupina zastavila vlak metra v blízkosti stanice Schönbrunn, ďalšia časť fanúšikov spôsobila škodu na benzínovom čerpadle. Časť fanúšikov rakúska polícia nepustila už cez hranice, pretože im v autách našla kovové tyče, boxery, pieskové rukavice či obušky.