Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Európski sudcovia budú diskutovať o rýchlosti a kvalite rozhodnutí

Ilustračná snimka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Prednášajúci taktiež priblížia rôzne formy automatizácie či elektronizáciu spracovania súdnych rozhodnutí.

Bratislava 19. októbra (TASR) – Slovenskí sudcovia budú diskutovať so svojimi kolegami z Európy o rýchlosti súdnych konaní a kvalite odôvodnení súdnych rozhodnutí na októbrovej medzinárodnej konferencii organizovanej Justičnou akadémiou SR. TASR o tom informovala Zuzana Kostolányiová z kancelárie Justičnej akadémie SR.

„Presvedčivé odôvodnenie súdnych rozhodnutí je základným predpokladom dôveryhodnej justície a právnej istoty,“ uvádza sa v stanovisku Justičnej akadémie s tým, že sú odôvodnenia súdnych rozhodnutí často pre účastníkov konania zložité a niekedy až nezrozumiteľné. „Kvalitné spísanie odôvodnenia rozhodnutia nie je len otázka dôkladnej právnickej práce, ale často aj prejav literárneho kumštu,“ upozorňuje stanovisko Justičnej akadémie.

Z toho dôvodu priblížia odborníci zo Slovenska, Anglicka, Česka, Maďarska, Nemecka, Škótska i Rakúska prax a odporúčania pre písanie kvalitných a presvedčivých odôvodnení. Na konferencii sa bude tiež diskutovať o odporúčaných postupoch i o najčastejších chybách. Prednášajúci taktiež priblížia rôzne formy automatizácie či elektronizáciu spracovania súdnych rozhodnutí.

Konferencia sa bude konať 23. októbra v priestoroch Justičnej akadémie v Pezinku.