Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Deň záchrany života pripomína ľuďom, že KPR dokáže poskytnúť aj laik

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Cieľom kampane 'Každý človek na svete môže zachrániť život' je posilniť myšlienku, že kardiopulmonálna resuscitácia (KPR) poskytovaná rukami je jednoduchá, efektívna a vykonať ju môže ktokoľvek.

Bratislava 16. októbra (TASR) – Približne u 350.000 Európanov sa každoročne zastaví srdce mimo nemocnice, avšak 100.000 z nich by mohlo žiť, keby ľudia vedeli poskytnúť prvú pomoc. Počas Dňa záchrany života to pripomenula Slovenská resuscitačná rada.

"Hlavným cieľom Slovenskej resuscitačnej rady je neustále zvyšovať povedomie verejnosti o tom, aké dôležité je vedieť základné postupy resuscitácie. Je veľmi podstatné, aby sa ľudia nebáli poskytnúť prvú pomoc, pretože jediné zlé, čo môžu spraviť, je, že neurobia nič. Na Slovensku je veľa možností, ako absolvovať základné kurzy prvej pomoci. Organizujú ich viaceré záchranné zložky," povedal predseda Slovenskej resuscitačnej rady Jozef Köppl.

Cieľom kampane 'Každý človek na svete môže zachrániť život' je posilniť myšlienku, že kardiopulmonálna resuscitácia (KPR) poskytovaná rukami je jednoduchá, efektívna a vykonať ju môže ktokoľvek.

Podľa Slovenskej resuscitačnej rady stačí, aby každý dodržiaval tri kroky. Najskôr je potrebné skontrolovať, či postihnutý akokoľvek reaguje. Následne potom zavolať na linku 112 a začať rýchlo a tvrdo stláčať stred hrude dovtedy, kým pomoc dorazí. "Prvá pomoc nie je o zložitých vedomostiach, zručnostiach, ale o vôli. Niekoľko jednoduchých úkonov môže zachrániť ľudské životy," dodal Köppl.

Pri život ohrozujúcich stavoch je včasné poskytnutie prvej pomoci veľmi dôležité. Slovenská resuscitačná rada tvrdí, že prvú pomoc dokáže poskytnúť každý, dokonca aj laik. Odporúčajú však absolvovať profesionálny akreditovaný kurz, ktorý trvá osem hodín a jeho lektormi sú zdravotnícki operátori, ktorí denne pomáhajú na tiesňovej linke 155 a mnohí z nich pracujú aj ako zdravotnícki záchranári.