Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

D. Lindtner končí ako predseda okresného súdu, potvrdil G. Gál

Na archívnej snímke minister spravodlivosti SR Gábor Gál (Most-Híd). Foto: TASR/Martin Baumann

Gál poznamenal, že Lindtner sám uvažoval spôsobom, že donesie abdikačný list.

Bratislava 21. októbra (TASR) – Predseda súdu Bratislava III David Lindtner končí vo svojej funkcii. V pondelok pred pracovným stretnutím predsedu vlády Petra Pellegriniho (Smer-SD) s predstaviteľmi generálnej prokuratúry, Súdnej rady a polície to uviedol minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd).



Gál poznamenal, že Lindtner sám uvažoval spôsobom, že donesie abdikačný list. "Ja som to prijal, pretože veci, ktoré sa udali, nie sú akceptovateľné. On je veľmi dobrý odborník, ale situáciu nezvládol a zlyhal," povedal Gál. Ako doplnil, sudca musí skúmať vhodnosť svojho správania aj na verejnosti, musí dbať o svoju odbornosť a zabezpečovať domnienku, že je nezávislý.

Lindtner potvrdil svoje stanovisko, že nesie plnú zodpovednosť za to, že ako predseda súdu stratil dôveru kolegýň. "Preto som ministrovi spravodlivosti SR Gáborovi Gálovi dnes doručil moje písomné vzdanie sa funkcie predsedu Okresného súdu Bratislava III," uviedol pre TASR sudca Lindtner.

Rezort spravodlivosti avizoval, že morálna integrita sudcov ako aj ich nestrannosť a nezávislosť, ale aj dôstojnosť musí byť zachovaná aj mimo budovu súdu. Ich správanie sa na verejnosti preto musí mať iné parametre, iné mantinely ako u bežných ľudí, ako pri iných povolaniach. Preto minister avizoval aj na porade predsedov okresných a krajských sudcov, aj v médiách, že je potrebná obmena na poste niekoľkých predsedov. "Tí predsedovia, ktorí sú zaťažení netransparentnými vzťahmi, nech sa vôbec nehlásia do výberových konaní," uviedol rezort spravodlivosti.

"Napriek tomu, že tak Ústavný súd SR, ako aj Súdna rada SR skonštatovali, že sudcovia majú právo na súkromný život, ich kontakty aj s advokátmi sú akceptovateľné, je potrebné dbať na to, aby tieto vzťahy neboli na neželateľnej úrovni a nemali neakceptovateľnú intenzitu," dodal rezort spravodlivosti.

Lindtnera na odstúpenie z funkcie predsedu súdu vyzvala aj štvorica sudcov Okresného súdu Bratislava III.