Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Cenu Identifikačný kód Slovenska si prevzalo 16 osobností

Na snímke herečka Tatiana Pauhofová počas 13. ročníka vyhlásenia laureátov Identifikačného kódu Slovenska 26. októbra 2019 v Bratislave. Foto: FOTO TASR - Pavol Zachar

Laureáti sú nositeľmi výnimočných objavov, ktoré vytvorili podmienky pre ďalší rozvoj ľudstva a tvoria svetové kultúrne dedičstvo.

Bratislava 26. októbra (TASR) - Cenu Identifikačný kód Slovenska si v sobotu prevzalo 16 osobností kultúry, umenia a vedy. Trinásty ročník slávnostného udeľovania cien sa konal v priestoroch Bratislavského hradu pod záštitou Európskej akadémie vied a umení. Kurátorom projektu je člen akadémie Ľuboslav Moza.

Laureátmi ocenenia sa tento rok stali maliari Jozef Cesnak, Zoltán Enzoe Nagy a Igor Piačka, riaditeľka Zlatých kúpeľov Turčianske Teplice Zuzana Ďurinová, hudobník Fedor Frešo, herečky Eva Mária Chalupová a Tatiana Pauhofová, očný lekár Milan Izák, vedec Jozef Konôpka, umelec Marko Kukobat, scenárista a režisér Václav Marhoul, dizajnér Branislav Maukš, hudobník Václav Patejdl, slovenská televízna hlásateľka Ada Straková, veľvyslanec Marek Šafin a režisérka Ľubica Vančíková.

"Výnimoční jedinci predovšetkým vďaka talentu a kreativite dokážu presiahnuť nepísané hranice kvality. Sú schopní rýchlejšie posunúť hranice rozvoja," povedal Moza. Podotkol, že laureáti sú nositeľmi výnimočných objavov, ktoré vytvorili podmienky pre ďalší rozvoj ľudstva a tvoria svetové kultúrne dedičstvo.