Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Čaputová: Medializované informácie o Jankovskej sú nesmierne závažné

Na archívnej snímke Zuzana Čaputová. Foto: TASR Martin Baumann

Prezidentka víta, že minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) podáva návrh na disciplinárne stíhanie sudkýň Moniky Jankovskej a Zuzany Maruniakovej.

Bratislava 8. októbra (TASR) – Medializované informácie o údajnej komunikácii medzi Marianom K. a bývalou štátnou tajomníčkou ministerstva spravodlivosti Monikou Jankovskou sú nesmierne závažné. V utorok to vyhlásila prezidentka SR Zuzana Čaputová s tým, že tu mohlo dôjsť k spáchaniu trestného činu, a preto je podľa nej dôležité, aby orgány činné v trestnom konaní čo najskôr v tejto veci konali. "Verím, že v tejto veci konať aj budú," podotkla hlava štátu.

Prezidentka víta, že minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) podáva návrh na disciplinárne stíhanie sudkýň Moniky Jankovskej a Zuzany Maruniakovej. Čaputová pripomína, že v súvislosti s tým je možné, aby došlo k pozastaveniu výkonu funkcie sudcu.



Zároveň podotkla, že sa dlhodobo volá a upozorňuje na mieru sebareflexie justície, najmä prostredníctvom disciplinárnej zodpovednosti sudcov. "Je dôležité, aby systém v slovenskom súdnictve bol nastavený spôsobom, že je schopný reflektovať akékoľvek zlyhania, prípadne vyšetriť podozrenia, ak dochádza k tomu, že sú tu otázniky nad zákonnosťou správania sa sudcov," spresnila hlava štátu. K téme sa plánuje vyjadriť ešte vo štvrtok (10. 10.) pri menovaní nových ústavných sudcov.

Gál podáva návrh na disciplinárne stíhanie preto, že Jankovská mala podľa neho klamať a Maruniaková zase vydať sporné súdne rozhodnutie v prípade zmeniek TV Markíza.

Podľa informácií Denníka N z údajnej komunikácie medzi Marianom K. a Monikou Jankovskou vyplýva, že mali spoločne ovplyvňovať sudcov, ktorí rozhodovali v kauzách zmeniek TV Markíza, kým boli iba civilným sporom. Civilné konanie o zmenkách bolo prerušené po tom, ako boli Marian K. a Pavol R. obžalovaní z ich falšovania a marenia spravodlivosti. Jankovská však autenticitu tejto komunikácie odmieta.