Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Čaputová: Jednorodičovským rodinám štát nevenuje dostatočnú pozornosť

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Hlava štátu pripomenula, že na Slovensku vychovávajú samoživitelia viac ako 300.000 detí.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 21. marca (TASR) - Aj napriek tomu, že rodiny s jedným rodičom sú najviac ohrozené chudobou, akosi stále unikajú dostatočnej pozornosti štátu. Pri príležitosti štvrtkového Medzinárodného dna rodičov na to upozornila prezidentka SR Zuzana Čaputová, zástupcov jednorodičovských rodín tiež prijala v Prezidentskom paláci.

Hlava štátu pripomenula, že na Slovensku vychovávajú samoživitelia viac ako 300.000 detí. "Vlastne, takmer každá tretia či štvrtá domácnosť je vedená jednorodičom a v 86 percentách prípadov je to mama," uviedla.

Vyzdvihla zároveň snahu samoživiteľov, ktorí sú na svoje deti sami. "Snažíte sa pre svoje deti urobiť maximum, ste rovnocennými rodinami a želám si, aby ste mohli mať takýto pocit každý deň," zdôraznila.

Poukázala tiež na to, že mnohí zo samoživiteľov sa starajú o dieťa so zdravotným znevýhodnením, prípadne zažili v predchádzajúcom vzťahu násilie. Poďakovala sa tým, ktorí jednorodičov neprehliadajú a pomáhajú, vyzvala zároveň k ešte väčšej všímavosti a empatii voči tým, ktorí to majú v živote ťažšie ako ostatní. "Všetci vieme pomôcť svojím kúskom, hoc i len zmenou postoja k tomu, aby sme boli prajnejšou spoločnosťou pre každého," dodala prezidentka.