Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Čaputová: Blízky východ nemá byť predmetom politického boja v SR

Na archívnej snímke Zuzana Čaputová. Foto: TASR - Michal Svítok

Napätie na Blízkom východe eskalovalo po piatkovom (3. 1.) útoku americkej armády, po ktorom zomrel iránsky generál Kásem Solejmání.

Bratislava 8. januára (TASR) – Situácia na Blízkom východe po minulotýždňovom zabití iránskeho generála Kásema Solejmáního by nemala byť predmetom politického boja na Slovensku. Vyhlásila to prezidentka SR Zuzana Čaputová. Zároveň vyzvala všetkých zainteresovaných, aby vo svojich vyhláseniach mali na pamäti nielen možné krátkodobé politické zisky, ale predovšetkým dlhodobo budované dobré meno Slovenska, slovenských vojakov a celkovú bezpečnostnú situáciu.

"Usmrtenie iránskeho generála americkou armádou, ako aj počínanie Iránu v regióne dokazuje, ako každé použitie sily iba ďalej eskaluje napätie a môže mať zásadný dosah nielen na stabilitu a bezpečnosť daného regiónu, ale aj situáciu ďaleko za jeho hranicami," povedala Čaputová.

Slovensko podľa jej slov v Severoatlantickej aliancii (NATO) požiadalo USA, spoločne s ďalšími spojencami, o poskytnutie informácií o skutočnostiach a okolnostiach, ktoré viedli k ich rozhodnutiu. "V prípade, že predmetný útok nebol vykonaný v reakcii na bezprostredne hroziace nebezpečenstvo, budú na mieste otázky o jeho opodstatnenosti a legálnosti," podotkla prezidentka.

Oceňuje, že na základe rozhodnutia príslušných veliteľov NATO boli naši vojaci presunutí mimo územia Iraku. "Aj naďalej dôverujem našim predstaviteľom, že všetky kroky, ktoré podniknú, budú riadne koordinované a odkonzultované s našimi spojencami v Severoatlantickej aliancii," skonštatovala Čaputová.

Napätie na Blízkom východe eskalovalo po piatkovom (3. 1.) útoku americkej armády, po ktorom zomrel iránsky generál Kásem Solejmání. Spojenci z krajín NATO dočasne zmrazili svoju výcvikovú misiu v Iraku, po dohode s irackými orgánmi sú však pripravení v nej pokračovať. Situácia sa bezprostredne týka aj siedmich slovenských vojakov, ktorí v Iraku plnia úlohy výcvikovej misie NATO. Týchto sedem vojakov premiestnili mimo krajiny v súlade s bezpečnostnými pravidlami.