Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Blanár: SR sa nepripojí k českej iniciatíve dodávok munície pre Kyjev

Na snímke ministri zahraničných vecí krajín Vyšehradskej štvorky (V4) sprava Juraj Blanár (Slovensko), Péter Szijjártó (Maďarsko), Jan Lipavský (Česká republika) a Radoslaw Sikorski (Poľsko) pózujú počas stretnutia v Prahe vo štvrtok 21. marca 2024. Foto: TASR/AP

Vojna na Ukrajine nemá podľa slovenskej vlády vojenské riešenie, zopakoval Blanár.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Praha 21. marca (TASR) - Slovenská republika sa nepridá k českej iniciatíve na nákup munície pre Ukrajinu z tretích krajín. Pozícia slovenskej vlády k poskytovaniu vojenskej pomoci pre Kyjev je jasná. Uviedol to vo štvrtok slovenský minister zahraničných vecí Juraj Blanár po rokovaní šéfov diplomacií krajín Vyšehradskej štvorky (V4), informuje TASR.

Vojna na Ukrajine nemá podľa slovenskej vlády vojenské riešenie, zopakoval Blanár. Zároveň poďakoval svojim kolegom z V4 za ochranu slovenského vzdušného priestoru, ktorú si SR v súčasnej situácii nedokáže sama zabezpečiť, keďže odovzdala Ukrajine systém protivzdušnej obrany S-300 aj stíhačky MiG-29.

K českej iniciatíve sa nepridá ani Budapešť, potvrdil maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Maďarsko podľa jeho slov nebude posielať Ukrajine vojenskú pomoc a nemá dôvod meniť svoj postoj.

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski označil českú iniciatívu na nákup munície pre Ukrajinu z tretích krajín za skvelý nápad. Dodal, že Varšava v tomto smere pomôže finančne aj logisticky.

Česko sa svojou iniciatívou snaží urýchlene zohnať muníciu pre Ukrajinu z mimoeurópskych štátov, pričom oslovilo viacero spojencov na jej financovanie. Doteraz ju podporilo viacero európskych krajín vrátane Francúzska.

Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský povedal, že rokovanie sa týkalo predovšetkým vojny na Ukrajine, situácie na Blízkom východe a rozširovania EÚ. Podľa jeho slov sa šéfovia diplomacií zhodli, že ruská agresia proti Ukrajine je porušením medzinárodného práva. Dodal, že je nutné zvýšiť podporu Kyjeva vo všetkých oblastiach vrátane vojenskej pomoci.

Ministri sa zároveň dohodli na zvýšení rozpočtu Medzinárodného vyšehradského fondu (MVF) o desať percent, oznámil Lipavský.

Blanár po schôdzke zdôraznil, že je dôležité, aby krajiny V4 spolupracovali v tých oblastiach, v ktorých majú spoločné záujmy. Šéf slovenskej diplomacie tiež ocenil návrh na zvýšenie rozpočtu MVF a uviedol, že novou riaditeľkou MVF bude od 1. augusta slovenská diplomatka Linda Kapustová Helbichová.

Strana PS označila postoj slovenskej vlády k českej iniciatíve za hanbu a sabotáž dobrého mena Slovenska u spojencov v Európskej únii a NATO. "Samozrejme, že Ukrajina potrebuje aj muníciu, aby sa dokázala ubrániť pred Putinovým režimom, ktorý porušil medzinárodné právo, jej suverenitu a už tretí rok terorizuje a masakruje civilné obyvateľstvo,“ zdôraznilo PS. Práve v pochopení a podpore českej iniciatívy vidí PS prejav skutočne suverénnej zahraničnej politiky.