Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Alenu Zs. a spol. obvinili z prípravy vraždy prokurátorov a D. Lipšica

Na archívnej snímke vľavo Alena Zs. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Alena Zs. figuruje ako obvinená aj v prípade vraždy exprimátora Hurbanova Lászlóa Basternáka.

Bratislava 14. augusta (TASR) - Alenu Zs., Tomáša Sz., Miroslava M. a Zoltána A. obvinil vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby Ministerstva vnútra (MV) SR z prípravy vraždy dvoch prokurátorov a advokáta. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR. Má ísť o prokurátorov Petra Šufliarskeho, Maroša Žilinku a advokáta Daniela Lipšica.

Všetci štyria sú obvinení aj v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka, pri ktorej zavraždili aj jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár vo februári tohto roka potvrdil, že jedného z prokurátorov Petra Šufliarskeho, Maroša Žilinku alebo advokáta Daniela Lipšica na 99 percent lustrovali. Podľa Čižnára sa na tom pravdepodobne podieľali policajti. Aj preto sa na vyšetrovaní prípravy vrážd podieľa inšpekcia MV.

"U pána Žilinku boli tie informácie až hrozivo detailné a sami ich získať nemohli bez toho, aby nemali dobré kontakty," povedal vo februári Čižnár. Odhadoval vtedy, že sa vyšetrovania prípravy vrážd prokurátorov a advokáta a vyšetrovanie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej po čase pravdepodobne spoja a vrátia sa pôvodnému tímu.

Alena Zs. figuruje ako obvinená aj v prípade vraždy exprimátora Hurbanova Lászlóa Basternáka. Spolu s Tomášovi Sz. a Zoltánom A. sú tiež obvinení zo zločinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami.

Výberová chronológia kauzy prípravy vraždy Šufliarskeho, Žilinku a Lipšica


25. februára 2018 - V rodinnom dome vo Veľkej Mači v okrese Galanta našla polícia mŕtve telá 27-ročného muža a ženy. Ukázalo sa, že išlo o telá novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej. Obaja podľahli strelným zraneniam. Policajný prezident Tibor Gašpar oznámil, že čas smrti sa predpokladá od štvrtka 22. februára do nedele 25. februára. Neskôr čas vraždy určili na 21. februára 2018.

28. septembra 2018 - Polícia obvinila tri osoby za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy a za ďalšie trestné činy. Pôvodne policajti zadržali osem podozrivých osôb. Po ich vypočutí bolo päť osôb zo zadržania prepustených a trom osobám bolo vznesené obvinenie za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy a za ďalšie trestné činy. – V dome na Okružnej ulici na Leteckom poli v Komárne zadržalo policajné Lynx Commando 44-ročnú Alenu Zs.

30. septembra 2018 - Všetci štyria obvinení v prípade vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej - Tomáš Sz., Miroslav M., Zoltán A. a Alena Zs. išli do väzby. Rozhodol o tom sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu, pracovisko Banská Bystrica.

4. októbra 2018 - Minimálne dvaja z obvinených z vraždy novinára Jána Kuciaka, Alena Zs. a Tomáš Sz. mali byť najatí aj na likvidáciu prvého námestníka Generálnej prokuratúry SR Petra Šufliarskeho. Informoval o tom portál Aktuality.sk.

26. októbra 2018 - Vražda novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej nemala byť jedinou, o ktorej sa obvinení rozprávali. Podľa informácií TV Markíza sa mali objednávatelia vraždy dohadovať aj na odstránení ďalších osôb, medzi nimi bývalého ministra vnútra Daniela Lipšica a elitného prokurátora.

30. januára 2019 - V prípade prípravy vraždy advokáta i bývalého ministra vnútra a ministra spravodlivosti Daniela Lipšica a prokurátora Maroša Žilinku sa začalo trestné stíhanie. Návrhy na ich odstránenie mali prísť od podnikateľa Mariana K. a od jednej z obvinených v prípade vraždy Kuciaka Aleny Zs.

6. februára 2019 - Ministerka vnútra SR Denisa Saková (Smer-SD) uviedla, že rozhodnutie o tom, že prípravu vraždy prokurátora Maroša Žilinku a advokáta Daniela Lipšica bude vyšetrovať inšpekcia ministerstva vnútra (MV) bolo len administratívnym rozhodnutím po dohode medzi prokuratúrou, políciou a inšpekciou ministerstva vnútra.

26. júla 2019 - Polícia vzniesla ďalšie obvinenie Alene Zs., Tomášovi Sz. a Zoltánovi A., ktorí sú obvinení aj v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka. Obvinenie vyplynulo z vyšetrovania prípravy vraždy advokáta Daniela Lipšica a prokurátorov Petra Šufliarskeho a Maroša Žilinku.