Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

A. Kalavská zatiaľ nepovedala, či z postu ministerky odíde

Andrea Kalavská, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Kalavská zdôraznila, že sa chce rozhodnúť tak, aby svoje kroky neskôr nemusela ľutovať.

Bratislava 9. decembra (TASR) – Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) v pondelok po rokovaní tripartity nepovedala, či na svojom poste ešte zotrvá, alebo odíde. Demisiu ponúkla po tom, ako vláda v stredu 4. decembra stiahla návrh reformy nemocníc, tzv. stratifikáciu, z rokovania parlamentu. Uviedla však, že "buchnúť dverami dokáže každý".

"Viete, veľa som nad tým, samozrejme, rozmýšľala. V stredu som mala chuť, stále má človek chuť odísť, pretože tak, ako sa správa niekto k svojmu ministrovi, ako sa správali ku mne, si myslím, že nie je adekvátne. Cítila som sa veľmi zle," komentovala s dôvetkom, že aktuálne zvažuje, či jej to stojí za to zotrvať ešte dva mesiace a  niektoré veci pohnúť dopredu, alebo "sa zbaliť a odísť". "Stále si myslím, že takto sa nemá správať k svojmu ministrovi, ako sa zachovala strana Smer-SD ku mne," doplnila.

Zdôraznila, že sa chce rozhodnúť tak, aby svoje kroky neskôr nemusela ľutovať. Zároveň však uviedla, že v posledných dňoch dostala neskutočné množstvo podporných emailov a listov", v ktorých ju motivovali k tomu, aby vo funkcií zostala. "Teda, aby som myslela na pacientov, lekárov, na rozrobenú prácu. Keby človek myslel len sám na seba, určite odíde," prízvukovala.

Zdôraznila tiež, že minister má slúžiť svojmu národu. "Ja som mala vždy len jeden záujem, a tým bol pacient. Asi sa to v slovenskej politike nenosí. Teda je to asi trápne. Nenašlo to odozvu," tvrdí.

Stratifikáciu však nepovažuje za jediný projekt, na ktorom ministerstvo pod jej vedením pracovalo. Mrzí ju však, že spolu s ňou neprešli ani témy týkajúce sa povinného očkovania detí, ani dlhodobá starostlivosť o pacientov. "Ale je tam veľmi veľa dobrých projektov a myslím si, že keď budem dávať odpočet, nebudem sa mať za čo hanbiť. Myslím, že som toho urobila veľmi veľa pre slovenské zdravotníctvo," dodala.

Na zdravie občanov sa v parlamente zabúda, myslí si A. Kalavská



Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smer-SD) má pocit, že na zdravie občanov sa v parlamente zabúda. Myslí si, že ňou predkladané zákony poslanci ani nečítajú, označila to za "truc podnik". Povedala to na margo toho, že parlamentom neprešli viaceré zákony z dielne ministerstva zdravotníctva (MZ), medzi nimi aj ten o povinnom očkovaní detí.

"Čo v tých zákonoch bolo zle?" pýta sa Kalavská. Pripomenula, že legislatívna norma o očkovaní hovorila aj o tom, ako postupovať pri epidémiách či obsahovala veci ohľadom "debyrokratizácie". Rovnako zákaz návštevy solárií deťmi alebo podmienky pre plavčíkov. "Ak už o toto nebol záujem v parlamente, tak si hovoríte, načo ja budem predkladať zákony," skonštatovala Kalavská.

Poznamenala tiež, že v súčasnosti je v celej Európe problém s osýpkami a epidémie sú veľké. "My ako štát sa na to budeme pozerať a až keď bude mať pol východného alebo pol západného Slovenska osýpky, a nebudú stíhať nemocnice, tak potom sa budú obracať na ministerstvo zdravotníctva. No na to som ja už odpovedala zákonom, ktorý ste vy (poslanci, pozn. TASR) neprijali," uviedla.

Poslanci Národnej rady (NR) SR neschválili minulý týždeň novelu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Podľa novely mali byť do predškolských zariadení prijaté len také deti, ktoré sa podrobili povinnému pravidelnému očkovaniu zodpovedajúcemu príslušnému veku podľa očkovacieho kalendára.

Prečítajte si aj: