Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

A. Kalavská odovzdala lekárom a desiatim sestrám ocenenia AOPP

Andrea Kalavská, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

V rámci konferencie nechýbali témy ako moderné trendy v nemocničnej starostlivosti, laboratórna diagnostika tretieho tisícročia, dostupnosť zdravotníckych pomôcok, či biologickej liečby.

Bratislava 23. novembra (TASR) – Pacientske ocenenia Môj lekár a Moja sestra odovzdala v piatok (22. 11.) ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) desiatim lekárom a desiatim sestrám. Oceňovanie bolo súčasťou konferencie Asociácie na ochranu práv pacientov (AOPP).

"Ocenenia AOPP vnímam aj ako vyjadrenie uznania za profesionalitu a odbornosť, s ktorou vykonávate svoje povolanie, pričom dobre viem, že za každodennou prácou sa skrýva aj množstvo štúdia, prijímanie a spracúvanie nových poznatkov a informácií, ale ocenenie zahŕňa aj také dôležité atribúty ako obetavosť, oddanosť medicíne a pokoru pred životom," uviedla Kalavská.

V kategórii Môj lekár získali ocenenia Mária Belovičová, Miriam Čiljaková, Michal Ondrejčák, Jozef Glasa, Tibor Hlavatý, Jaroslav Lúčan, Marián Rošák, Jozef Rovenský, Darina Slezáková a Ivan Turčan.

Ocenení v kategórii Moja sestra sú Zuzana Antolová, Beata Bachová, Ľubica Figurová, Roman Flamík, Mária Hermanová, Alena Kellnerová, Anna Macková, Stanislava Oravcová, Viera Priesolová a Ľubica Procházková.

O víťazoch rozhodla porota zložená zo zástupcov lekárov, sestier, pacientskych organizácií a médií na základe nominácií pacientov. O svojom lekárovi a sestre mohla tento rok rozhodnúť aj široká verejnosť, a to hlasovaním v ankete na stránke asociácie. Cieľom tohto ročníka konferencie bolo podľa prezidentky AOPP Márie Lévyovej spojiť kľúčových aktérov slovenského zdravotníctva a otvoriť diskusiu o partnerstve a prínosoch pre pacienta.

V rámci konferencie nechýbali témy ako moderné trendy v nemocničnej starostlivosti, laboratórna diagnostika tretieho tisícročia, dostupnosť zdravotníckych pomôcok, či biologickej liečby. Najväčšou témou boli podľa Lévyovej dlho očakávané zmeny v oblasti poskytovania dlhodobej starostlivosti, ktorá sa po viacerých diskusiách medzi ministerstvami nedočkala potrebného konsenzu vedúceho k prijatiu samostatného zákona.

"Pracovná skupina vytvorená AOPP pracovala na príprave stratégie dlhodobej starostlivosti dlhé mesiace. Budeme dôsledne žiadať, aby si budúca vláda osvojila jej odporúčania a začala budovať funkčný a pre každého dostupný systém starostlivosti o ťažko chorých a odkázaných," vysvetlila Lévyová.