Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

V súvislosti s obstaraním 3D radarov sa obrátil rezort na 12 krajín

Na archívnej snímke Peter Gajdoš. Foto: TASR Jakub Kotian

Obstaranie formou vláda-vláda garantuje podľa rezortu transparentnosť a zároveň vylučuje akúkoľvek formu korupcie.

Bratislava 15. augusta (TASR) - Ministerstvo obrany SR oslovilo v súvislosti s obstaraním 3D radarov stredného, malého a blízkeho dosahu vlády 12 krajín. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu Danka Capáková.

Žiadosť o predloženie ponuky poslal rezort obrany vláde Francúzska, Holandska, Izraelu, Nemecka, Poľska, Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska, Spojených štátov amerických, Španielska, Švédska, Talianska, Česka a Turecka.

Rezort obrany oslovil formou dotazníka tzv. Request for Government Proposal vlády, ktoré majú kapacity na dodanie požadovaných rádiolokátorov. "Ostatné krajiny NATO budú o zámere SR informované 17. septembra na stretnutí zástupcov národných riaditeľov pre vyzbrojovanie," spresnila Capáková.

V prípade ich záujmu o participáciu na projekte obmeny radarovej techniky im bude dotazník zaslaný dodatočne. Ministerstvo obrany plánuje v rokoch 2018 až 2025 obstarať celkovo 17 3D radarov stredného, malého a blízkeho dosahu v predpokladanej rámcovej sume 155.090.000 eur vrátane DPH. Obstaranie formou vláda-vláda garantuje podľa rezortu transparentnosť a zároveň vylučuje akúkoľvek formu korupcie.

Ministerstvo sa zároveň ohradzuje voči medializovaným tvrdeniam, že odmieta zverejniť krajiny, s ktorými plánuje v tejto veci rokovať. "Krajiny však museli byť najskôr informované oficiálnou cestou," podotkla Capáková.