Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Župná zabíjačka v Petržalke popularizuje tradičné mäsiarske remeslo

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Pripravené sú však nielen ukážky zručností študentov a ich majstrov či absolventov, návštevníci si zároveň môžu kúpiť či priamo ochutnať zabíjačkové špeciality.

Bratislava 15. decembra (TASR) – Spopularizovať a odprezentovať tradičné mäsiarske remeslo je jednou z hlavných úloh Župnej predajnej zabíjačky v bratislavskej Petržalke. Jej v poradí ôsmy ročník organizuje v sobotu Stredná odborná škola gastronómie a hotelových služieb na Farského ulici, ktorej zriaďovateľom je Bratislavský samosprávny kraj (BSK).

"Veríme, že toto nedostatkové remeslo na trhu bude mať opäť taký význam, ako to bolo v minulosti. Lebo je v kritickom stave, rovnako ako iné odbory v potravinárskej oblasti. Toto remeslo potrebujeme, ale nielen na Slovensku. Chýba v celej Únii," priblížil pre TASR riaditeľ školy Jozef Horák. Na rozdiel od minulých rokov sa návštevníkom a milovníkom mäsa a zabíjačkových špecialít tentoraz prezentujú nielen žiaci pod vedením majstra odborného výcviku Ladislava Šimona, ale aj renomovaní absolventi školy.

Pripravené sú však nielen ukážky zručností študentov a ich majstrov či absolventov, návštevníci si zároveň môžu kúpiť či priamo ochutnať zabíjačkové špeciality. Nájdu sa medzi nimi napríklad jaterničky, krvavničky, klobásy, tlačenka, oravská slanina, ale tiež tradičné gastronomické výrobky, ako údená rolka, stehno či krkovička. Kupujúci si zároveň môžu dopriať aj zákusok, kávu, čaj či iné "dobroty" v školskej pizzerii.

"Tradičnú župnú zabíjačku organizujeme v rozličných časových reláciách. Mali sme to raz vo februári, raz v novembri. Tentoraz sme v decembrovom termíne, čo si myslíme, že je optimálny termín. Pretože sa blížia vianočné sviatky a každá rodina či gazdinka si chce práve v tomto čase kúpiť mäsové špeciality či špičkové mäsové výrobky," poznamenal Horák. Verí, že aj takouto formou propagácie remesla oslovia rodičov a žiakov základných škôl, aby si vybrali pre svoje ďalšie vzdelávanie štúdium v odbore mäsiar-údenár či mäsiar-lahôdkar.

Takúto aktivitu a prezentáciu školy a remesla víta aj predseda BSK Juraj Droba. "Povedal by som, že Farského je jedna z našich vlajkových lodí. Škola, ktorá vychováva mnoho ľudí, ktorí sa uplatňujú v profesiách okolo gastronómie, a profesia mäsiar je jedna z nich," skonštatoval Droba. Fakt, že sa v stánkoch prezentujú tak samotní žiaci, ako aj absolventi, teda mäsiari s dobrou povesťou, považuje sa značný prínos. "Je to dobrá propagácia a keď ľudia zo sídliska a okolia uvidia, čo sa tu deje, veľmi radi prídu a nakúpia si lahodné údeniny a mäso," podotkol Droba, ktorý sa takejto zabíjačky na škole ešte nezúčastnil, ale v detstve chodil do Ivanky či na Záhorie.