Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Malým pacientom v Žiari nad Hronom sa budú venovať dobrovoľníci

Ilustračné foto. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Svoju aktivitu dobrovoľníci v žiarskej nemocnici zamerajú primárne na pacientov na detskom oddelení.

Žiar nad Hronom 11. decembra (TASR) - Malým pacientom hospitalizovaným v žiarskej Nemocnici Svet zdravia budú chvíle spríjemňovať dobrovoľníci. Nemocnica v stredu odštartovala projekt dobrovoľníckych centier Krajší deň. Ten vznikol ešte v roku 2016, keď sa doň zapojili prvé nemocnice siete Svet zdravia, a to v Humennom a Banskej Štiavnici. Postupne sa pridávali ďalšie, žiarska nemocnica je v poradí trinásta.

„Mnohí pacienti sa môžu cítiť v nemocnici opustení. Ak sú deti hospitalizované bez rodiča alebo ide o seniorov bez príbuzných, je dôležité, aby svoj voľný čas po ukončení liečebno-diagnostických procedúr trávili zmysluplne. To zlepšuje ich psychickú pohodu a napomáha liečebnému procesu.

Aj preto sme sa pred vyše troma rokmi rozhodli vytvoriť tento dobrovoľnícky projekt, priniesť na oddelenia viac pozitívnej energie a podporiť tak pohodu a starostlivosť o pacienta v nemocnici,“
uviedla Tatiana Kosťová, autorka a garantka projektu.

Svoju aktivitu dobrovoľníci v žiarskej nemocnici zamerajú primárne na pacientov na detskom oddelení. Celý priebeh návštevy bude prispôsobený ich predstavám a zdravotnému stavu. M

ôže ísť o tichú prítomnosť, rozhovor, prechádzku, čítanie knihy či hranie spoločenskej hry. Obľúbené sú aj tvorivé dielne. Okrem individuálnej dobrovoľníckej práce centrá organizujú aj spoločné akcie pri príležitosti sviatkov, ako sú Mikuláš, Vianoce či Veľká noc.

V rámci centra Krajší deň sa v žiarskej nemocnici vyškolilo už 20 dobrovoľníkov. V nemocnici im je k dispozícii jeden zamestnanec ako ich koordinátor, ktorý súčasne spolupracuje s inštitúciami a s organizáciami v meste.

Pomáha dobrovoľníkom pri výbere vhodných pacientov, predstaví dobrovoľníka pacientovi, venuje sa dobrovoľníkom pri zabezpečovaní ich potrieb vyplývajúcich z pôsobenia v nemocnici. Najviac záujemcov o dobrovoľnícku činnosť pochádza z radov študentov, no sú medzi nimi aj dôchodcovia a ľudia v produktívnom veku.

Jana Fedáková zo spoločnosti Svet zdravia informovala, že minulý rok projekt prebiehal v celkovo desiatich nemocniciach spoločnosti – v Humennom, Banskej Štiavnici, Trebišove, Rimavskej Sobote, Rožňave, Svidníku, Spišskej Novej Vsi, Michalovciach, Partizánskom a Dunajskej Strede. Tento rok sa doň zapojila aj topoľčianska a galantská nemocnica.

"V roku 2019 bolo počas prvých deviatich mesiacov do projektu zapojených celkovo 334 pravidelných, aktívnych dobrovoľníkov, ktorí spoločne odpracovali 3200 dobrovoľníckych hodín.

Spolu pomohli 653 pacientom na detských oddeleniach a 1792 pacientom na oddeleniach dlhodobo chorých, respektíve geriatrických oddeleniach,"
priblížila Fedáková s tým, že okrem pravidelných dobrovoľníkov do nemocnice prichádzajú počas jednorazových akcií aj nárazoví dobrovoľníci.