Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Brehoch sa z vojny nevrátilo 35 mužov, miestni na nich nezabudli

Na snímke pomník v obci Brehy. Foto: TASR

Pomník sa nachádza v strede dediny, povedľa potoka. Podľa starostu Juraja Tencera ho dala postaviť obec. Je dielom obecného kamenára Rízika.

Brehy 30. septembra (TASR) - Z obce Brehy v okrese Žarnovica narukovalo v rámci prvej svetovej vojny 146 chlapov, z nich 35 sa už domov nevrátilo. Na ich pamiatku postavili v Brehoch v roku 1937 pomník, ktorý smutné osudy miestnych chlapov pripomína aj v súčasnosti.

Pomník sa nachádza v strede dediny, povedľa potoka. Podľa starostu Juraja Tencera ho dala postaviť obec. Je dielom obecného kamenára Rízika. Zobrazená je na ňom silueta padlého vojaka, na vrchu pamätníka sa nachádza delová guľa. Na tabuli sú mená všetkých miestnych mužov, ktorí sa z vojny domov nevrátili.

Na stavbu pamätníka bol podľa Tencera použitý ryolitový kameň z neďalekého novobanského kameňolomu. "Je dobre opracovateľný a od jeho postavenia obec udržiava pamätník v dôstojnom stave. Približne pred štyrmi rokmi sme robili kompletnú očistu. Bol už zarastený machom a obnovené bolo písmo na pamätnej tabuli," priblížil.

Zrekonštruovali aj okolie pamätníka. Zvetraný ohradový múr vymenili za nový, dopĺňa ho kované oplotenie a brána. "Obec to realizovala z vlastných prostriedkov, na prácach sa podieľali miestni ľudia a majstri," dodal starosta.