Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Výročie revolúcie si v Rožňave pripomínajú niekoľkými podujatiami

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Vladimír Benko

V piatok od 16.00 h si pripomínajú výročie Nežnej revolúcie v galérii Baníckeho múzea v Rožňave.

Rožňava 15. novembra (TASR) – Prednáška o novembrových udalostiach, komentovaná prehliadka výstavy Čo bolo pred 1989, premietnutie dokumentu Nežná – Cesta k slobode, či diskusia s Fedorom Gálom a Rastislavom Káčerom. Touto paletou podujatí si v piatok od 16.00 h pripomínajú výročie Nežnej revolúcie v galérii Baníckeho múzea (BM) v Rožňave.

„Som veľmi rád, že sa mi podarilo dostať do Rožňavy práve týchto dvoch vzácnych ľudí. Môjho priateľa z revolučných dní Fedora Gála, ktorého si nesmierne vážim pre jeho principiálnosť a čestnosť, a Rastislava Káčera, svetobežníka, človeka s obrovským nadhľadom aj silným ľudským rozmerom,“ uviedol organizátor diskusie, politológ a publicista Belo Hefler, ktorý bol pred 30 rokmi členom Slovenskej rady VPN a predsedom jeho okresného a miestneho koordinačného centra.

Ako pokračoval riaditeľ BM Pavol Lackanič, inštitúcia sa aj prostredníctvom výstavy a sprievodných podujatí aktívne zapája do cyklu akcií spojených s 30. výročím Nežnej revolúcie a jej ohlasu v Rožňave a regióne Gemer.

„Počas novembra a decembra sa v kultúrnych zariadeniach Košického samosprávneho kraja budú konať rôzne podujatia pripomínajúce tieto významné dejinné udalosti. Aj vďaka spolupráci s miestnymi aktérmi bude pre účastníkov pripravený zaujímavý a bohatý program,“ uviedol riaditeľ.