Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Vo nitrianskej nemocnici spustili nový lineárny urýchľovač

Ilustračná snímka. Foto: TASR – František Iván

Podľa slov generálnej riaditeľky nemocnice Jarmily Mikušovej patrí nový urýchľovač do najvyššej triedy.

Nitra 21. novembra (TASR) – Skvalitnenie liečby a zníženie čakacej doby na vyšetrenie umožní nový lineárny urýchľovač, ktorý vo štvrtok oficiálne uviedli do prevádzky v nitrianskej fakultnej nemocnici. Nemocnica získala nový prístroj v rámci celoslovenského programu obnovy rádioterapeutických pracovísk.

Podľa slov generálnej riaditeľky nemocnice Jarmily Mikušovej patrí nový urýchľovač do najvyššej triedy. „Vďaka tejto technike je možné zdokonaliť rádioterapeutickú liečbu prostredníctvom dávky vysokoenergetického žiarenia s lepšou presnosťou do miesta nádoru, pričom je menej zaťažené okolité tkanivo. Pracovisko rádioterapie v Nitre sa tak dostáva svojou kvalitou na svetovú úroveň. Spúšťame prvý lineárny urýchľovač a už teraz staviame bunker pre druhý urýchľovač, ktorý by mal byť uvedený do prevádzky na prelome rokov 2020 a 2021,“ uviedla Mikušová.



Nový lineárny urýchľovač stál spolu s päťročným servisom takmer dva milióny eur. Ministerstvo zdravotníctva celkovo nakúpilo do slovenských nemocníc 16 takýchto prístrojov. „Úspora na nákladoch predstavuje vďaka centrálnemu obstarávaniu a elektronickej aukcii 21,7 milióna eur. Do Nitry sa kúpili dva lineárne urýchľovače. Už sme jeden spustili v Národnom onkologickom ústave v Bratislave, v Košiciach a toto je náš tretí prístroj určený pre rádiologické pracoviská. Mnohé naše prístroje v nemocniciach sú zastarané a máme tu veľký technický dlh. Preto sme si dali ako prioritu obnoviť prístrojové vybavenie koncových nemocníc,“ povedala ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.

Nový lineárny urýchľovač dokáže využívať moderné terapeutické techniky, má možnosť vizualizácie a zamerania objemu pomocou obrazu, ktorý môže byť v 2D, 3D i v 4D formáte, v ktorom zobrazuje aj časový priebeh. „Bude slúžiť pacientom z celého Nitrianskeho kraja a okolia. Chcel by som zdôrazniť, že naša kapacita sa tým zvýši približne na 1200 novodiagnostikovaných pacientov. Tento prístroj je lepší, je presnejší a bude slúžiť všetkým našim pacientom, ktorí prídu na oddelenie rádioterapie a klinickej onkológie fakultnej nemocnice v Nitre,“ dodal primár Oddelenia radiačnej a klinickej onkológie Juraj Detvay.