Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

V Revúcej vyhlásili súťaž v písaní sci-fi a fantasy poviedok

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Od samých začiatkov v roku 1991 je cieľom súťaže hľadanie literárnych talentov a rozširovanie okruhu fanúšikov sci-fi a fantasy.

Revúca 24. marca (TASR) - V Gemeri vyhlásili ďalší ročník celoslovenskej literárnej súťaže v písaní sci-fi a fantasy poviedok. Súťaží sa v dvoch kategóriách, od 15 do 25 rokov a od 25 rokov vyššie. Uzávierka súťaže je 31. mája. TASR o tom v nedeľu informoval Juraj Genčanský z Mestského kultúrneho strediska (MsKS) v Revúcej.

Od samých začiatkov v roku 1991 je cieľom súťaže hľadanie literárnych talentov a rozširovanie okruhu fanúšikov sci-fi a fantasy. Zúčastniť sa na nej môže každý autor s prácou v slovenčine, ktorá ešte nebola publikovaná ani ocenená v inej literárnej súťaži. Práce majú predpísaný rozsah maximálne sedem normostrán (12.600 znakov). Súťažiaci s najvyšším počtom bodov získa Cenu Gustáva Reussa.

"Gustáv Maurícius Reuss bol rodák z Revúcej, ktorý napísal prvé sci-fi dielo na našom území 'Hviezdoveda alebo životopis Krutohlava', ktoré popisuje cestu balónom z Revúcej až na Mesiac. Kuriozitou je, že tento rukopis vznikol o sedem rokov skôr ako vôbec prvý román svetovo najznámejšieho spisovateľa tohto žánru Julesa Verna. Práve preto vznikla v srdci Gemera súťaž Cena Gustáva Reussa," priblížil Genčanský s tým, že na návrh poroty bude udelená aj Cena mesta Revúca. Všetky ocenené práce vyjdú v Zborníku najlepších prác, ktorý po každom ročníku vydáva MsKS.

Vyhlasovateľom, organizátorom a garantom súťaže sú mesto Revúca, MsKS a Litterra, kultúrna inštitúcia Banskobystrického samosprávneho kraja.