Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Múzeu SNP uvedú divadelný projekt o spoločnosti v časoch prvej ČSR

Na archívnej snímke Múzeum SNP v Banskej Bystrici. Foto: TASR Branislav Račko

Predstavenie svojím edukačným charakterom je určené primárne žiakom druhého stupňa základných škôl a študentom stredných škôl a gymnázií.

Banská Bystrica 29. októbra (TASR) - Originálny medzigeneračný divadelný projekt, ktorý svojím obsahovým zameraním ukazuje predovšetkým mladej generácii obraz spoločnosti v prvej Československej republike a meste Banská Bystrica, predstavia v sále Múzea SNP v Banskej Bystrici v premiére v pondelok o 17.30 h. Pri príležitosti 100. výročia vzniku ČSR ho pripravilo vzdelávacie centrum múzea v spolupráci s tamojším Konzervatóriom Jána Levoslava Bellu.

Ako za organizátorov informovala Jana Odrobiňáková, projekt s názvom Za čias minulých porovnáva život od roku 1918 (počas trvania prvej ČSR) a v roku 2018. V projekte sa stretávajú účinkujúci, ktorí zastupujú obidve generácie a v divadelnej forme polemizujú o hodnotách ako je sloboda, demokracia, spravodlivosť, rešpekt, pričom dôraz sa kladie na budovanie vzťahov.

"Projekt vychádza z prejavu prvého československého prezidenta T. G. Masaryka O demokracii. Obsahuje obrazy ľudového, kultúrneho, športového, osobného, turistického a zahraničného pohľadu vtedajšieho človeka na život. Sled uvedených obrazov je doplnený o videoprojekciu, hudobné čísla a autentické výpovede účinkujúcich o slobode a demokracii v dnešnom svete. V predstavení sa striedajú vážne i humorné scény," priblížila.

Záštitu nad projektom prevzala ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková (Smer-SD). Partnerom projektu je Stredoslovenská vodárenská prevádzková spoločnosť, a.s. Medzi účinkujúcimi vystupujú nielen študenti z Konzervatória Jána Levoslava Bellu, ale aj seniori z Denného centra Lipa v Banskej Bystrici.

Predstavenie svojím edukačným charakterom je určené primárne žiakom druhého stupňa základných škôl a študentom stredných škôl a gymnázií.

Premiéra je už vypredaná, reprízy určené školám sa uskutočnia dopoludnia 21. novembra 2018 a 12. decembra 2018. Predstavenie pre verejnosť sa uskutoční 22. novembra 2018 o 18.00 h.