Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Moravskom Svätom Jáne si zopakujú po 30 rokoch Pochod slobody

Ilustračné foto. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Rieka Morava bola počas predchádzajúceho režimu chránená ostnatými drôtmi a pohraničníkmi so zbraňou v ruke.

Moravský Svätý Ján 12. novembra (TASR) – V Moravskom Svätom Jáne si 16. novembra po 30 rokoch pripomenú Pochod slobody. Rovnako ako vtedy privítajú pri tejto príležitosti susedov z Rakúska. TASR informoval za organizátorov Matej Hajdin.

Rieka Morava bola počas predchádzajúceho režimu chránená ostnatými drôtmi a pohraničníkmi so zbraňou v ruke. Keď sa totalitný režim rúcal, obyvatelia Záhoria sa rozhodli prejsť k rieke a konečne bez obáv pozdraviť svojich rakúskych susedov. Pamätný Pochod slobody v Moravskom Svätom Jáne bol najväčším revolučným zhromaždením ľudí na Záhorí.

Pôvodne sa pochod mal uskutočniť počas Vianoc. „Komunisti ho ale prekazili, keď organizátorov očierňovali, že rozbíjali autá a domy. Nakoniec sa všetko vysvetlilo a približne 15.000 Slovákov 30. decembra 1989 na druhej strane Moravy privítali približne dve tisícky Rakúšanov," uviedol Hajdin.

Po tridsiatich rokoch si Záhoráci Pochod slobody zopakujú. "Program sa začne o 10.00 h otvorením výstavy, ktorá sa bude konať v Kulturáku. O 12.00 h bude nasledovať sadenie Lipy slobody na námestí SNP. K rieke Morava, ku ktorej bude premávať bude aj kyvadlová doprava, sa účastníci podujatia vydajú o 12.30 h. Rovnako ako pred tridsiatimi rokmi privítajú Slováci o 14.00 h na brehu rieky Morava chlebom, soľou a slivovicou ľudí z rakúskej strany rieky," doplnil organizátor podujatia.