Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Hlohovci dokončili obnovu pomníka padlých vojakov v 1. sv. vojne

Na snímke obnovený pomník padlých vojakov v prvej svetovej vojne 21. novembra 2018 v Hlohovci. Foto: TASR Zdenko Dzurjanin

V roku 2014 získalo občianske združenie Ex Libris Ad Personam Hlohovec z verejnej zbierky financie na obnovu pomníka.

Hlohovec 22. novembra (TASR) - Verejná zbierka pomohla skompletizovať pamätník padlých vojakov v prvej svetovej vojne v Hlohovci. Pribudli na ňom tabule s menami všetkých Hlohovčanov, ktorí položili svoje životy v rokoch 1914-1918. Pre TASR to povedal riaditeľ Vlastivedného múzea v Hlohovci Jozef Urminský.

"V roku 2014 získalo občianske združenie Ex Libris Ad Personam Hlohovec z verejnej zbierky financie na obnovu pomníka. Na pomníku pribudli dve tabule s menami vojakov z Hlohovca, ktorí padli v prvej svetovej vojne. V priebehu nasledujúcich štyroch rokov sme však postupným bádaním prišli na to, že v tomto ozbrojenom konflikte padlo oveľa viac Hlohovčanov, ako sme si mysleli. Podarilo sa získať údaje o ďalších 128 padlých vojakoch z Hlohovca a deviatich zo Svätého Petra. Verejná zbierka vyhlásená v roku 100. výročia ukončenia prvej svetovej vojny na úplné dokončenie pamätníka bola úspešná a pamätník je kompletný," vysvetlil Urminský.

Pamätník pred kostolom Všetkých svätých na Františkánskom námestí v Hlohovci stojí od roku 1916 z iniciatívy vojakov, ktorí sa vrátili z frontu domov.