Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Dlhom Poli otvorili dom J. Holánika-Bakeľa

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Dom prezentuje vyše 150–ročnú rodinnú výrobnú tradíciu. Nachádzajú sa v ňom priestory, ktoré predstavujú dejiny drotárskeho rodu Holánika, jeho zaťa Jakuba Šeríka-Fujaka a malá drotárska dielňa.

Dlhé Pole 15. augusta (TASR) – Dom Jozefa Holánika-Bakeľa otvorili uplynulý víkend (11.8.) v Dlhom Poli (okres Žilina) v rámci projektu Dlhopoľskí páni majstri. Súčasťou expozície je aj tvorba Juraja Šeríka, pravnuka Holánika-Bakeľa. TASR o tom informovala Michaela Koláriková z oddelenia práce s verejnosťou Považského múzea v Žiline (PMZA).

Doplnila, že dom prezentuje vyše 150–ročnú rodinnú výrobnú tradíciu. "Nachádzajú sa v ňom priestory, ktoré predstavujú dejiny drotárskeho rodu Holánika, jeho zaťa Jakuba Šeríka-Fujaka a malá drotárska dielňa ako pripomienka niekdajšej slávy dlhopoľských drotárov. V budúcnosti budeme organizovať workshopy, prednášky či tvorivé dielne pre školy a verejnosť. Návštevníci si tak budú môcť vyskúšať výrobu jednoduchých drotárskych predmetov," informovala Koláriková.

Pripomenula, že drotárstvo je typickým remeslom Slovákov. "Objavilo sa ako doplnkový zdroj obživy na začiatku 18. storočia v neúrodných a chudobných horských oblastiach severozápadného Slovenska a na Spiši. Dlhé Pole patrí k najstarším obciam, v ktorých sa obyvatelia živili týmto remeslom a k jeho najväčším centrám. Z obce každoročne odchádzali do sveta s krošňou na chrbte desiatky mužov. Pochádzalo z nej aj mnoho významných drotárskych majstrov, ktorí úspešne podnikali v zahraničí," uviedla Koláriková.

Jedným z nich bol aj Holánik-Bakeľ. "Ako jediný na svete vyrábal luxusné košíky, vázy, bonboniéry a kazety na cigarety z mosadzného drôtu, ktoré pozlacoval a postriebroval. Plietol ich špeciálnou technikou, ktorú sám vyvinul a bola rodinným výrobným tajomstvom. Jeho výplety pripomínali čipku. Neskôr zasvätil do svojho remeselného majstrovstva zaťa Šeríka-Fujaka. Novátorským prístupom k práci obaja povýšili pôvodné vandrovné drotárstvo na umelecké remeslo," vysvetlila Koláriková.

Dom Holánika-Bakeľa je zapísaný v registri národných kultúrnych pamiatok Slovenska ako pamätný dom. "Od roku 2009 prešiel generálnou rekonštrukciou. Realizuje ju Juraj Šerík, pravnuk Jozefa Holánika-Bakeľa a vnuk Jakuba Šeríka, v spolupráci s obcou Dlhé Pole a za finančnej podpory Ministerstva kultúry SR a Žilinského samosprávneho kraja. Patrí k najzaujímavejším objektom v obci aj pre unikátnu fasádu. Majster Holánik ju vyzdobil kópiami medailí, ktoré získal na mnohých priemyselných výstavách doma i vo svete, a fotografiami dokumentujúcimi jeho úspešnú remeselnú kariéru," dodala Koláriková.

Projekt Dlhopoľskí páni majstri realizuje obec Dlhé Pole v spolupráci s PMZA.