Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V Banskej Bystrici sa bude hovoriť o terapii umením

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Prednáška, ktorú povedie Michaela Guillaume z Katedry pedagogiky výtvarného umenia Trnavskej univerzity v Trnave, je súčasťou festivalu Stredoslovenskej galérie (SSG) Prvý človek bol umelec 3.

Banská Bystrica 23. októbra (TASR) - Na existenciálny a arteterapeutický potenciál umenia bude zameraná prednáška s názvom Umenie v službe, ktorá sa v utorok o 17.00 h. uskutoční v Bethlenovom dome v Banskej Bystrici. Prednáška, ktorú povedie Michaela Guillaume z Katedry pedagogiky výtvarného umenia Trnavskej univerzity v Trnave, je súčasťou festivalu Stredoslovenskej galérie (SSG) Prvý človek bol umelec 3.

"Umenie je vo svojej podstate autonómnou kultúrnou hodnotou samo o sebe, jeho vplyv je však taký významný, že v našej spoločnosti plní i mnohé ďalšie ciele a funkcie. Jednou z najvýznamnejších je jeho terapeutická funkcia, ktorej význam v súčasnosti rastie," uviedla Zuzana Medzihorská zo Stredoslovenskej galérie.

Festival s názvom Prvý človek bol umelec 3 ponúka od augusta do decembra tohto roka rozmanitý sprievodný program vo všetkých budovách SSG. Okrem výstav vizuálneho umenia pozýva návštevníkov na filmové premietania, autorské čítania divadlo, či piknik, ďalej tematizované prednášky, rozmanité tvorivé dielne, komentované prehliadky a cvičenia v expozícii.