Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Tri bunkre v lesoch v Bratislave uzavrú, prezimujú v nich netopiere

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Ochranári sa v spolupráci s MLB v rámci projektu Živé podzemie rozhodli, že tri z lokalít netopierov uzavrú.

Bratislava 22. októbra (TASR) - Staré vojenské bunkre v lesoch v okolí Bratislavy sa v zime stávajú útočiskom pre chránené druhy živočíchov, najmä pre netopiere a salamandry. Tri najvýznamnejšie bunkre preto Mestské lesy v Bratislave (MLB) spolu s ochranármi na zimu uzavreli. TASR o tom v pondelok informoval Michal Noga z mimovládnej organizácie SAOLA – ochrana prírody.

„Netopiere vo vojenských bunkroch sledujeme už viac ako 25 rokov. Celoročne ich využívajú podkováre malé, v priebehu októbra a novembra sem prilietajú ďalšie druhy, najmä netopiere vodné, netopiere obyčajné a ucháče svetlé. Ukryté v skalných štrbinách, alebo voľne visiace tu prespia zimné obdobie a marci tieto miesta opúšťajú," priblížil Noga.

Počas spánku sú podľa neho netopiere citlivé na vyrušovanie. Opakované prebúdzanie ich stojí veľa síl, ktoré im potom chýbajú v jarnom období. Doplnil, že vplyvom zoslabnutia môžu niektoré jedince dokonca uhynúť. Môže sa podľa neho stať aj to, že sa práve pre vyrušovanie o rok nevrátia na to isté miesto.

Preto sa ochranári v spolupráci s MLB v rámci projektu Živé podzemie rozhodli, že tri z týchto lokalít uzavrú. Projekt podporila aj Nemecká spolková nadácia pre životné prostredie (DBU). "Zabráni sa tak neúmyselnému rušeniu chránených živočíchov a zároveň sa eliminuje riziko úrazov návštevníkov, či prípadných nežiaducich javov v rekreačných lesoch Bratislavy," ozrejmil Noga.

Bunkre a ich okolie budú slúžiť aj na vzdelávacie účely. Noga informoval, že tu pribudnú makety netopierov, špeciálne búdky a budú sa organizovať podujatie aj pre verejnosť. „Mestské lesy ich majú v pláne využiť i v rámci lesnej pedagogiky. Nadviaže sa tak na aktivity, ktoré tu pre netopiere ochranári realizujú od tohtoročného leta," dodala Jana Znášiková z MLB.

Od augusta prebiehal prieskum výskytu netopierov v oblasti železnej studienky. Ochranárov prekvapilo ich pestré druhové zastúpenie. Pravidelný odchyt netopierov slúži podľa Nogu na monitorovanie rôznych druhov a sledovanie ich života. Výsledky sú základom pre ochranu netopierov.

„Napriek rôznym poverám, ktoré sa k netopierom viažu, sme sa nestretli s negatívnym postojom k nim. Preto dúfame, že návštevníci Mestských lesov budú chápať a rešpektovať i sezónne uzavretie troch vojenských bunkrov a netopiere budú môcť v pokoji prezimovať." uzatvára Noga.