Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Traja muži nazhromaždili pri Trnave 300 ton odpadu

Na snímke odpad, ktorí nazhromaždili traja muži z okresu Trnava. Foto: Polícia SR - Trnavský kraj/Facebook

Muži zhromažďovali staré, havarované alebo ináč poškodené motorové vozidlá a rozoberali ich.

Trnava 15. novembra (TASR) – Tristo ton odpadu bez príslušného povolenia zhromaždili na viacerých svojich pozemkoch v okrese Trnava traja muži. Teraz sú podľa krajskej policajnej hovorkyne Martiny Kredatusovej obvinení z prečinov neoprávneného nakladania s nimi.

"Muži zhromažďovali staré, havarované alebo ináč poškodené motorové vozidlá a rozoberali ich. Následne ponúkali prostredníctvom internetových portálov na predaj rôzne autosúčiastky, prípadne aj celé autá," uviedla hovorkyňa. Na základe podozrenia z porušovania zákona o odpadoch, vykonala polícia domové prehliadky a prehliadky iných priestorov vo viacerých objektoch.

"Ku každému konaniu bol pribraný znalec z odboru ochrany životného prostredia. Polícia preverila a zadokumentovala niekoľko tisíc inzerátov na internete na predaj súčiastok a zadovážila množstvo ďalších dôkazov. Všetci traja zhromažďovali v rozpore so zákonmi motory, prevodovky, chladiče, elektroodpad, pneumatiky, plastové súčiastky, na likvidáciu ktorých sa vzťahujú špecifické smernice a normy," doplnila.

Polícia zistila, že 33-ročný obvinený muž mal na rôznych pozemkoch v katastri obce Košolná nazhromaždiť 17 druhov odpadov v objeme 19,55 tony. Z celkového množstva bolo asi 9,5 tony zaradeného v kategórii nebezpečného odpadu. "Jeho 57-ročný otec mal nezákonným spôsobom zhromaždiť vo Zvončíne a okolí 14 druhov odpadov v množstve takmer 255 ton. Z toho približne 122 ton tvorí nebezpečný odpad. A 31-ročný obvinený muž mal v katastri obce Suchá nad Parnou zhromaždiť 15 druhov odpadov v celkovom množstve asi 22 ton, pričom asi 13 ton bolo z kategórie nebezpečného odpadu," informovala hovorkyňa.

V zmysle zákona najstaršiemu obvinenému hrozí odňatie slobody na jeden až päť rokov, ostatným dvom na šesť mesiacov až tri roky. Náklady na odstránenie takto nazhromaždených odpadov boli vyčíslené na sumu asi 66.000 eur.