Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Témou konferencie Kolos 2018 bol výskum premenných hviezd

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Trojdňová konferencia sa končí v sobotu. Posledný deň je venovaný aktivitám spojeným s prístrojovým zabezpečením Astronomického observatória na Kolonickom sedle.

Humenné/Kolonica 8. decembra (TASR) – Na medzinárodnej konferencii Kolos 2018 sa zúčastnilo približne 40 odborníkov z Poľska, Ukrajiny, Maďarska, Českej republiky, Ruska a Slovenska. Ústrednou témou diskusií bol výskum premenných hviezd, ktorým bolo venovaných viac ako 30 príspevkov. Okrem toho na konferencii odzneli aj prednášky z astrometrie, geofyziky, výučby astronómie a astroturistiky. Pre TASR to uviedol riaditeľ Vihorlatskej hvezdárne v Humennom Igor Kudzej.

Trojdňová konferencia sa končí v sobotu. Posledný deň je venovaný aktivitám spojeným s prístrojovým zabezpečením Astronomického observatória na Kolonickom sedle. Podľa Kudzeja sa toto podujatie koná v decembri preto, aby sa na ňom zároveň vyhodnotili celoročné pozorovania a plány. Cieľom je vytvoriť nové pozorovacie programy a kolektívy.

"Na to slúži aj samotná konferencia. Všetky tri dni, počas ktorých sa konferencia koná, sú naplnené novými predstavami o rôznych pozorovacích stážach, o nových hviezdach. Nie všetko sa dá urobiť cez internet a práve ten osobný kontakt na konferencii vytvára vízie pozorovacích programov," povedal.

Výsledky pozorovania odborníci z hvezdárne neprezentujú len na Slovensku, ale aj na konferenciách v zahraničí. "Pozorujeme premenné hviezdy a ich rôzny typy. V tejto oblasti úzko spolupracujeme s univerzitou v Košiciach (Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, pozn. TASR), a s Astronomickým observatóriom v Odese, odkiaľ vychádza aj ten náš hlavný pozorovací program, v ktorom pozorujeme takzvané intermediálne poláry. Sú to dvojhviezdy, ktoré menia svoju jasnosť v dôsledku toho, že sa zakrývajú. Navyše dochádza ku kanibalizmu - jedna hviezda vyťahuje hmotu z druhej hviezdy a tá hmota nepadá na povrch tej druhej priamo, ale cez magnetické siločiary," vysvetlil Kudzej.

Vihorlatská hvezdáreň v Humennom bola založená v roku 1952 a jej odborné vysunuté pracovisko je Astronomické observatórium na Kolonickom sedle v Parku tmavej oblohy Poloniny. Zamerané je na pozorovania rôznych typov premenných hviezd. "Našou úlohou je aj poskytovať služby verejnosti. Planetárium máme jedinečné hlavne kvôli tomu, že je to jediné hybridné planetárium na Slovensku," spresnil Kudzej s tým, že okrem opto-mechanického prístroja a od minulého roka disponuje aj digitálnym planetáriom.