Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Kaštieľ v Seredi chce dať mesto do prenájmu

Interiér kaštieľu v Seredi. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Mesto počíta s tým, že v nájme zohľadní investície, ktoré nájomcovia budú musieť do objektu vložiť, nakoľko je v dezolátnom stave.

Sereď 20. októbra (TASR) – Osem mesiacov majú eventuálni záujemcovia na to, aby zvážili vstúpenie do verejnej súťaže o prenájom kaštieľa v Seredi. Samospráva mesta ňou robí ďalší pokus na zachránenie národnej kultúrnej pamiatky - bývalého šintavského vodného hradu, nakoľko, ako uviedol pre TASR viceprimátor Ľubomír Veselický, dostatočnými prostriedkami nedisponuje. Uzávierka súťaže je 30. júna 2020.

"Štyri roky sme žiadali o grant, nemali sme šťastie. Preto sme predostreli mestskému zastupiteľstvo návrh na prenájom a poslanci s tým súhlasili," konštatoval viceprimátor. Pre potreby nájmu je objekt kaštieľa rozdelený na tri časti, pričom bastión, ktorý sa podarilo čiastočne mestu opraviť, je vyňatý. V ňom sa sporadicky konajú kultúrne akcie mesta.

"Celková plocha kaštieľa je viac ako 5000 m2, využitie takej plochy nie je v našich silách a ani ju nepotrebujeme," uviedol Veselický. Zámer nového využitia musí byť v súlade s požiadavkami pamiatkarov a územným plánom mesta. Mesto počíta s tým, že v nájme zohľadní investície, ktoré nájomcovia budú musieť do objektu vložiť, nakoľko je v dezolátnom stave.

Klasicistický kaštieľ v Seredi vznikol ako hrad na križovatke ciest pri dôležitom prechode cez rieku Váh. Bol kráľovským majetkom a sídlom hradného panstva. Prvá písomná zmienka o hrade pochádza z roku 1177. V prvej polovici 15. storočia sa v ňom často zdržiaval uhorský a český kráľ Žigmund Luxemburský. Od roku 1523 bol majiteľom hradu a rozsiahleho panstva Šintava Alexej Thurzo, ktorý v ňom zriadil správu feudálneho domínia. V roku 1642 sa stali majiteľmi Esterházyovci a začali s postupnou prestavbou na kaštieľ, dokončil ju v roku 1841 Karol Esterházy. V roku 1945 ho získal československý štát. V súčasnosti je v havarijnom stave.