Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Program MDPOH je určený pamätníkom, ale aj mladej generácii

Na archívnej snímke pohľad na budovu divadla Pavla Országha Hviezdoslava v Bratislave. Foto: TASR/Miroslav Košírer

Program otvorí vernisáž výstavy Bratislava a Nežná revolúcia (16. - 17. 11.) na Laurinskej ulici pred budovou MDPOH.

Bratislava 12. novembra (TASR) - K 30. výročiu Nežnej revolúcie pripravilo program aj bratislavské Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava (MDPOH). "Určený je nielen pamätníkom, ale aj mladej generácii, ktorá o Novembri '89 vie len z rozprávania, pretože, ako povedal scenárista Roman Olekšák, najdôležitejšie je naučiť mladú generáciu, že sloboda sa dá veľmi ľahko stratiť a veľmi ťažko získať späť," avizujú organizátori podujatia.

Otvorí ho vernisáž výstavy Bratislava a Nežná revolúcia (16. - 17. 11.) na Laurinskej ulici pred budovou MDPOH. Výstavu tvoria dobové fotografie rôznych autorov zachytávajúce pád komunizmu na Slovensku. Ako o tom TASR informovala Jana Túry z Bratislavského kultúrneho a informačného strediska (BKIS), fotografie sú súčasťou publikácie Nežná revolúcia.sk, ktorú vydalo občianske združenie (OZ) Klub 89. Dokumentujú kľúčové obdobie od 16. novembra, keď bratislavskí študenti uskutočnili nepovolenú protestnú demonštráciu, až po 10. decembra 1989, keď vyše 100.000 Slovákov prekročilo železnú oponu - hranicu s Rakúskom, a pozdravilo z Hainburgu cez Dunaj svoju vlasť pozdravom "Ahoj, Európa", čo bolo symbolom konca rozdelenia Európy.

Divadlo s názorom je názov výstavy fotografií zachytávajúcej výnimočné udalosti, ktorých scénou a prostredím bolo MDPOH. To v rámci podujatia Noc divadiel ponúkne svojim návštevníkom aj výstavu kostýmov z predstavení z repertoáru divadla (Ujo Váňa, Perníková dáma, Zdravý nemocný, Aj múdry schytí).

V programe figuruje 16. novembra o 18.00 h tiež premietanie predstavenia Doktor Macbeth, ktoré zachytáva prvý týždeň Nežnej revolúcie v podobe televízneho záznamu z archívu RTVS. Pôvodná slovenská hra autorov Valerie Schulczovej a Romana Olekšáka napísaná pre MDPOH mala premiéru v máji 2014. V hlavných úlohách sa predstavia Marek Ťapák, Anna Javorková, Marián Mitaš a Gabriela Marcinková. Po projekcii budú môcť diváci debatovať s tvorcami hry v rámci diskusie Je potrebné si November 89 pripomínať?. Noc divadiel vyvrcholí hudobným vystúpením skupiny Milo Kráľ Band.