Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Prievidza chce pokračovať v obnove sochy sv. Jána Nepomuckého

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Náklady na reštaurátorské práce spodného podstavca a profilovanej pätky piliera radnica odhadla na 4600 eur.

Prievidza 11. decembra (TASR) - Samospráva Prievidze má záujem pokračovať v obnove sochy sv. Jána Nepomuckého. Historická pamiatka z 18. storočia už prešla viacerými úpravami, radnica chce teraz zreštaurovať jej spodný podstavec a profilovanú pätku piliera. Na práce bude žiadať financie od Ministerstva kultúry SR.

"Socha sa nachádza v silne narušenom, lokálne dezolátnom stave, spôsobenom prirodzenou degradáciou prírodného kameňa, ktorej následkom je úbytok pôvodnej výtvarnej hmoty," pripomenul vedúci referátu pre projekty a investície Mestského úradu v Prievidzi Ivan Benca.

Pamiatka podľa neho prešla viacerými úpravami, niektoré aj znehodnotili jej pôvodný stav. "V roku 2014 mesto uskutočnilo demontáž kamenných častí sochy a jej uloženie vo vlastných priestoroch. Od roku 2015 boli postupne realizované reštaurátorské práce. Najskôr na schodiskových stupňoch, na ktorých je umiestnený podstavec a profilovaná pätka piliera," doplnil.

Náklady na reštaurátorské práce spodného podstavca a profilovanej pätky piliera radnica odhadla na 4600 eur. Od rezortu kultúry bude žiadať príspevok vo výške 4370 eur, na financovaní sa mesto tak bude podieľať sumou 230 eur. Zámer radnice odobrili na svojom rokovaní tento týždeň aj mestskí poslanci.

Socha sv. Jána Nepomuckého na pilieri je významnou historickou pamiatkou Prievidze. Pochádza z roku 1757 a pôvodne bola umiestnená pred Kláštorom piaristov.