Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Rimavská Sobota ušetrila podľa primátora 2,1 milióna eur za odpad

Ilustračná snímka Foto: TASR/Milan Kapusta

O odpad sa nestará súkromná firma, ale mesto.

Rimavská Sobota 10. novembra (TASR) – Sumu zhruba 2,1 milióna eur ušetrilo podľa primátora Jozefa Šimka mesto Rimavská Sobota pri vývoze tuhého komunálneho odpadu (TKO). Ako povedal na novembrovom zasadnutí mestského zastupiteľstva, úspora vznikla vďaka tomu, že odpad už nevyváža súkromná spoločnosť, ale samotné mesto prostredníctvom svojich Technických služieb.

„Za tých sedem rokov, čo zbierame odpad, sme vykonávali jeho zber a uskladňovanie lacnejšie o 2,1 milióna eur. My sme tie peniaze nechali vo vreckách občanov Rimavskej Soboty a mohol som si to dovoliť urobiť len preto, lebo sme odpad zbierali sami,“ uviedol primátor s tým, že v začiatkoch im pomohli dve smetiarske autá, ktoré samospráva kúpila v Nemecku po 10.000 eur za kus. „Z nich jedno nám dodnes funguje,“ podotkol.

Dodal, že napriek desiatim až 12 percentám neplatičov stále dokážu z poplatkov občanov vykryť náklady na zber TKO. „Ale už nie dlho. Od januára 2020 ide do platnosti nový zákon. Za uskladnenie tony odpadu platíme zatiaľ sedem eur, od 1. januára to bude 12 eur a od roku 2021 až 18 eur,“ avizoval Šimko, podľa ktorého to budú musieť riešiť.

Ako pokračoval vedúci ekonomického odboru Mestského úradu Rimavská Sobota Miroslav Bielak, v roku 2011 musela samospráva navyše v oblasti odpadového hospodárstva zaplatiť podlžnosti z predchádzajúceho obdobia. „Na vyrovnanie dlhu za zber TKO sme dodatočne z mestského rozpočtu dali okolo 360.000 eur,“ konkretizoval Bielak s tým, že zhruba 60.000 eur z tejto sumy bolo penále.