Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Prešov pripravuje benefičný koncert Pre bytovku Mukačevská

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Hlavné pódium arény spojí pre dobrú vec fanúšikov rôznych druhov hudby, zaznie pop, rock, jazz, world music, ľudovka a aj operný spev.

Bratislava/Prešov 17. januára (TASR) – Benefičný koncert Pre bytovku Mukačevská pripravujú organizátori v nedeľu 19. januára v Prešove. Od 14.00 h vystúpia v Tatran Handball aréne desiatky umelcov a interpretov. TASR o tom informoval PR manažér Rado Mešša.

Hlavné pódium arény spojí pre dobrú vec fanúšikov rôznych druhov hudby, zaznie pop, rock, jazz, world music, ľudovka a aj operný spev. Vystúpia speváčky Katarína Knechtová, Beáta Dubasová, Viki Olejárová, Veronika Rabada a Michaella, speváci Lukáš Adamec s Viktorom Špakom, Allan Mikušek, Pavol Drapák a Jakub Petraník, skupiny Komajota, ElevenHill, Atlantida, Akustika, Hrdza, Papyllon, Stopa, Wandererove ségry, z ľudoviek Kandráčovci, Kollárovci, Ščamba, Rolland z Čirča, revivalové skupiny GeRock Kabát Revival, Pink Floyd Revival, country zaznie v podaní skupín Žobráci a BB Country.

Koncert podporia aj tanečníci Grimmy Dance Studio, rímskokatolícky kňaz a operný spevák Martin Šafárik aj známy prešovský virtuóz, saxofonista Mário Gapa Garbera. Moderátorskými vstupmi budú program spájať Rado Mešša, Michal Hudák ml., Stano Gális, Edo Michálek a hlavná predstaviteľka úspešného filmu Loli paradička Kamila Mitrášová.

Pár dní po tragickom výbuchu bytovky na Mukačevskej ulici v Prešove sa začala objavovať informácia o pripravovanom benefičnom koncerte. Otcom myšlienky koncertnej podpory je prešovský organizátor a známy dídžej Rudo Voit.

„Veľmi silno ma oslovila okamžitá veľká solidarita ľudí z Prešova, celého Slovenska, ale aj zo zahraničia. Rozmýšľal som, ako by sme ešte mohli pomôcť ľuďom, ktorých postihla veľká tragédia. A keďže je Prešov mestom hudby a muzikantov, napadla mi súvislosť s koncertom Live Aid. Oslovil som hudobníkov a väčšina okamžite súhlasila. Odmietli iba tí, ktorí mali potvrdené iné záväzky na tento termín. Ďalší sa prihlásili sami a tak len za pár dní vznikol dlhý zoznam účinkujúcich,” uviedol pre médiá Rudo Voit.

Program viac ako šesťhodinového maratónu je určený všetkým vekovým kategóriám a na svoje si prídu nielen fanúšikovia hudby, ale aj rodiny s deťmi. Spolu s koncertom bude prebiehať aj program Kidslandia s divadlom Etudy, UsmievAnkou, maskotom Mimoňom, maľovaním na tvár a množstvom ďalších atrakcií pre najmenších.

Všetci umelci vystúpia bez nároku na honorár a celý výťažok z koncertu bude poukázaný na už zriadený transparentný účet mesta Prešov SK90 7500 0000 0040 0859 1229. Suma bude použitá na zabezpečenie nového alebo náhradného bývania pre výbuchom postihnutých obyvateľov.

Vstupné na benefičný megakoncert je symbolické a jeho myšlienku bude možné podporiť akýmkoľvek príspevkom aj priamo na mieste. Všetci organizátori, účinkujúci a podporovatelia veria, že koncert bude nielen zážitkom pre prítomných divákov, ale aj prínosom pre obyvateľov 12-podlažnej bytovky na Mukačevskej ulici 7, ktorí 6. decembra 2019 výbuchom plynu a následným požiarom prišli o strechu nad hlavou a viacerí z nich aj o svojich blízkych, keď tragédiu neprežilo sedem ľudí, jedna osoba je nezvestná a zranených boli desiatky obyvateľov.