Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Obec Pliešovce postaví z eurofondov nové zdravotné stredisko

Najväčšia investícia pliešovskej samosprávy v tomto roku smeruje do budovy obecného úradu. Na viac ako storočnej budove v týchto dňoch vrcholia práce na znížení jej energetickej náročnosti. Obec na projekt získala nenávratný finančný príspevok z eurofondov. Na snímke takmer dokončená rekonštrukcia viac ako storočného obecného úradu v Pliešovciach. V Pliešovciach 14. októbra 2017. FOTO TASR - Jozef Poliak Foto: TASR

V pripravovanom objekte občania nájdu priestory pre všeobecnú, zubnú, detskú, gynekologickú a špecializovanú ambulanciu.

Pliešovce 6. decembra (TASR) - Na námestí v obci Pliešovce v okrese Zvolen má už o 18 mesiacov stáť nové zdravotné stredisko. Centrum integrovanej zdravotníckej starostlivosti, ako znie jeho oficiálny názov, vyrastie na voľnej ploche medzi domom služieb a spoločenským domom.

Ako pre TASR uviedol starosta Štefan Sýkora, súčasné zdravotné stredisko, ktoré sa nachádza neďaleko, je už v zlom stave, budova má viac ako sto rokov, je vlhká, chýba tam bezbariérový prístup a potrebná je rekonštrukcia strechy.

"V objekte ordinuje detská a ženská lekárka a zubný lekár. Všeobecná lekárka má ambulanciu v zadnej časti spoločenského domu," priblížil Sýkora. "Obecné zastupiteľstvo na základe týchto skutočností schválilo ešte minulý rok vypracovanie projektu a podanie žiadosti o nenávratný finančný príspevok z fondov Európskej únie," dodal.

Ministerstvo zdravotníctva SR už žiadosť obci schválilo, celkové oprávnené výdavky na stavbu sú približne 809.000 eur, z toho výška nenávratného príspevku je takmer 770.000 eur. Spoluúčasť obce bude približne 40.000 eur.

V pripravovanom objekte občania nájdu priestory pre všeobecnú, zubnú, detskú, gynekologickú a špecializovanú ambulanciu, bude tam zázemie pre personál a verejné priestory ako chodby a toalety. Okrem samotnej stavby projekt zahŕňa aj zabezpečenie materiálneho vybavenia, vrátane zdravotníckej techniky, IKT techniky a rezervačného systému. Pre parkovanie sa má využiť veľké parkovisko pred spoločenským domom.

Po ukončení výberového konania na dodávateľa sa predpokladá začiatok stavby na jar 2020 a projekt by mal byť ukončený v júni 2021. Priestory starého zdravotného strediska obec využije pre potreby obyvateľov na byty, alebo stacionár pre dôchodcov či samotný domov dôchodcov.