Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Petržalka má z vlaňajšieho rozpočtu prebytok takmer 1,2 milióna eur

Petržalka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Najväčší objem príjmov do pokladnice mestskej časti prichádza vďaka daniam, najmä podielu samosprávy na dani z príjmov fyzických osôb, a to takmer 7,6 milióna eur.

Bratislava 26. júna (TASR) - Najväčšia bratislavská mestská časť Petržalka hospodárila v minulom roku s vyrovnaným rozpočtom na úrovni 26,4 milióna eur.

Vyplýva to zo záverečného účtu, ktorý zo zákona predkladá miestnym poslancom starosta Vladimír Bajan. Samospráva ušetrila 1.183.092 eur, prevažná časť prebytku skončí v rezervnom fonde. Schválili to dnes petržalskí poslanci.

Najväčší objem príjmov do pokladnice mestskej časti prichádza vďaka daniam, najmä podielu samosprávy na dani z príjmov fyzických osôb, a to takmer 7,6 milióna eur.

Podiel na dani z nehnuteľností v správe hlavného mesta vygeneroval príjem na úrovni takmer 4,2 milióna eur. Oproti prognóze bol však výber oboch týchto daní nižší. Spolu s miestnymi daňami a podielom na poplatku za komunálny odpad mala petržalská samospráva príjem z daní na úrovni 13,1 milióna eur. Za nedaňové príjmy, v ktorých sú zahrnuté napríklad príjmy z prenájmu majetku, získala mestská časť 3 milióny eur. Od rozpočtových organizácií dostala vyše milión eur a z grantov a transferov takmer 6,4 milióna eur. Na revitalizáciu Vlasteneckého námestia sa jej podarilo získať dotáciu vo výške 166.936 eur.

Na strane výdavkov najväčší objem financií smeroval do oblasti vzdelávania, a to vyše 11,3 milióna eur. To je skoro polovica bežných výdavkov mestskej časti. Náklady na moderný miestny úrad si vyžiadali 3,5 milióna eur, vrátane výdavkov na zabezpečenie sčítania ľudu a na údržbu zelených plôch, prevádzku fontánok či odvoz veľkokapacitných kontajnerov išlo 2,3 milióna eur. Z minuloročného rozpočtu mestskej časti sa použili tri percentá finančných zdrojov, teda 660.851 eur, na činnosť starostu, poslancov či na výdavky na zasadnutia miestneho zastupiteľstva. Celkové výdavky predstavujú takmer 25,3 milióna eur.