Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Partizánčania budú od nového roka platiť za odpad takmer o 12 eur viac

Ilustračná snímka Foto: FOTO TASR – Milan Kapusta

Miestna norma spresnila aj okruh fyzických osôb, na ktoré sa vzťahuje zníženie alebo odpustenie poplatku. Upraví sa i predkladanie dokladov preukazujúcich nárok na zníženie alebo odpustenie poplatku.

Partizánske 10. decembra (TASR) - Partizánčania si od budúceho roka priplatia za odvoz a likvidáciu komunálneho odpadu. Poplatok im oproti tomuto roku stúpne takmer o 12 eur, opatrením reaguje radnica i na ukončenie prevádzky skládky v Brodzanoch, ako i zvýšené náklady na skládkovanie. Navýšenie poplatku schválili partizánski mestskí poslanci na svojom rokovaní v utorok. TASR o tom informovala prednostka Mestského úradu v Partizánskom Dáša Jakubíková.

Pri výpočte výšky poplatku vychádzala samospráva zo skutočných nákladov za deväť mesiacov tohto roka a z predpokladaných nákladov. Tie súvisia s ukončením prevádzky skládky v Brodzanoch, ktorú by mali uzatvoriť koncom marca budúceho roka, čo si vyžiada zvýšenie poplatku za uloženie a navýšenie dopravných nákladov na prevoz odpadu na novú skládku. "Do 31. marca 2020 počítame s aktuálnou cenou uloženia 34 eur za tonu, od 1. apríla 2020 to bude 42 eur za tonu. Najbližšia skládka je od Partizánskeho vzdialená 15 kilometrov, čo je takmer štyrikrát ďalej oproti existujúcej mestskej skládke v Brodzanoch," vysvetlila radnica v dôvodovej správe. Dopravné náklady by sa mali mestu zvýšiť o 120.000 eur, poplatok za uloženie odpadu pri objeme 8000 ton sa navýši o sumu 64.000 eur.

Zvýšením poplatku za odpad radnica reaguje i na ďalšie navýšenie poplatku za uloženie odpadu na skládke, v roku 2019 to bol nárast o tri eurá na tonu, v roku 2020 to bude nárast o päť eur na tonu v prípade, že si mesto udrží mieru triedenia odpadu. Pri približne 6700 tonách uloženého odpadu navýšenie predstavuje 33.500 eur.

Celkové náklady súvisiace s nakladaním s komunálnymi odpadmi a drobnými stavebnými odpadmi dosiahnu podľa prepočtov radnice 940.461,02 eura. Z toho náklady pre občanov predstavujú sumu 743.813,44 eura, čo pri počte obyvateľov predstavuje poplatok na jedného obyvateľa pre rok 2020 hodnotu 33,37 eura, teda 0,0912 eura na osobu a deň. Medziročné navýšenie poplatku na obyvateľa v porovnaní s rokom 2019 tak predstavuje 11,69 eura.

Náklady pre právnické osoby a fyzické osoby - podnikateľov predstavujú 175.118,59 eura, čo je sadzba 0,0094 eura na liter odpadu.

Vyšší poplatok budú platiť obyvatelia i pri drobnom stavebnom odpade. Na základe prepočtov radnice stúpne z 0,03 eura za kilogram na 0,9 eura za kilogram.

Miestna norma spresnila aj okruh fyzických osôb, na ktoré sa vzťahuje zníženie alebo odpustenie poplatku. Upraví sa i predkladanie dokladov preukazujúcich nárok na zníženie alebo odpustenie poplatku.

Prečítajte si tiež: Partizánske pristúpilo k zvýšeniu miestnych daní