Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Radnica v Nitre vysadila v centre mesta nové dreviny

Na snímke vysadené stromček vo Vrakuni. Foto: Teraz.sk

Celkovo bude vysadených 48 stromov, z nich bude dvadsaťsedem na samotnej pešej zóne a ďalších dvadsaťjeden pri budove Divadla Andreja Bagara.

Nitra 4. decembra (TASR) – Na Svätoplukovom námestí a pešej zóne v centre Nitry pribudli v týchto dňoch nové dreviny. Brestovec západný má pomôcť pri vytváraní tieňa predovšetkým počas horúcich letných mesiacov.

Drevina je známa skôr z krajín južnej Európy. „K výsadbe tohto typu stromu nás tlačí hlavne počasie, ktoré je už v lete porovnateľné so stredomorskými krajinami. Mohutný listnatý strom pomôže výborným tienením a je odolný aj v znečistenom prostredí. Dorastá do výšky a šírky asi 20 metrov,“ uviedol Andrej Jančovič z mestského úradu.

Celkovo bude vysadených 48 stromov, z nich bude dvadsaťsedem na samotnej pešej zóne a ďalších dvadsaťjeden pri budove Divadla Andreja Bagara. „Mesto sa aj týmto krokom snaží dobehnúť zameškané. Radnica tak nadviazala na trend, ktorý je v Európe samozrejmosťou, teda že funkcia zelene by mala mať aktuálne hlavne klimatické plusy súvisiace s ochladzovaním, tienením a tiež zachytávaním oxidu uhličitého,“ povedal Jančovič.

Výsadba takmer päťdesiatky stromov v centre by mala významne pomôcť zlepšiť nevyhovujúcu situáciu v centre mesta, kde v lete teploty neraz prekračujú 40 stupňov Celzia. „Radnica bude v aktivitách dopĺňania vhodnej zelene pokračovať. A to nielen v centre mesta, ale aj na sídliskách,“ doplnil hovorca mesta Nitra Tomáš Holúbek.