Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Námetom známky Vianočnej pošty bola kresba klienta autistického centra

Kresba klienta Centra sociálnych služieb (CSS) Demy v Trenčíne Maroša Chovanca sa stala námetom pre tohtoročnú príležitostnú známku Vianočnej pošty. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Slovenská pošta v rámci projektu Vianočná pošta každý rok ocení detského autora výnimočnej kresby venovanej Ježiškovi.

Trenčín 4. decembra (TASR) – Kresba klienta Centra sociálnych služieb (CSS) Demy v Trenčíne Maroša Chovanca sa stala námetom pre tohtoročnú príležitostnú známku Vianočnej pošty. Grafickú úpravu autistického klienta zhotovil akademický maliar Pavel Choma.

Slovenská pošta v rámci projektu Vianočná pošta každý rok ocení detského autora výnimočnej kresby venovanej Ježiškovi. Kresbu Maroša Chovanca vybrala Realizačná komisia známkovej tvorby. Námetom tohtoročnej príležitostnej poštovej známky z emisného radu Vianočná pošta sa stal vianočný stromček.



„Maroš je u nás v Demy od mája 2018 a je jedným z prvých klientov autistického centra. Všetci sme veľmi hrdí, že z obrovského množstva kresieb detí z celého Slovenska si komisia vybrala práve tú Marošovu. Obrázok mu pomáhala namaľovať inštruktorka sociálnej rehabilitácie Martina Stachová. I tento úspech je pre nás všetkých motiváciou do ďalšej práce,“ uviedol riaditeľ CSS Demy Tibor Gavenda.

Kresba klienta Centra sociálnych služieb (CSS) Demy v Trenčíne Maroša Chovanca sa stala námetom pre tohtoročnú príležitostnú známku Vianočnej pošty.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Podľa inštruktorky sociálnej rehabilitácie CSS Demy Martiny Stachovej autor víťazného námetu má 28 rokov, trpí autizmom a mentálne je na úrovni malého dieťaťa. „Do Vianočnej pošty sme sa zapojili minulý rok, napísali sme list Ježiškovi, Maroško namaľoval obrázok – vianočný stromček a komisia ho vybrala ako námet na vianočnú známku,“ priblížila Stachová.

Maroš je podľa nej klientom, ktorý má Vianoce veľmi rád a dlho sa na ne tešil. Kresbu robil s nadšením. Z víťaznej kresby sa tešil nielen jej autor, ale aj zamestnanci CSS Demy. Kresba vznikla ako súčasť arteterapie – liečby umením.

„Nie sú to žiadne veľké umelecké diela, ale klienti môžu v rámci terapie vyjadrovať svoje pocity, dať to na papier a ventilovať svoje emócie. Je to pre nich relaxácia i spôsob vyjadrovania,“ doplnila Stachová.