Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Regióny

Na Gemeri upratali známe lokality, vyzbierali vyše 30 vriec odpadu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

OOCR Gemer v spolupráci s obcami Rimavské Zalužany, Rimavská Baňa a žiakmi základnej školy vyčistili a zveľadili náučný chodník SNP - Bojisko v Rimavskej Bani.

Revúca 23. apríla (TASR) - V rámci príprav na letnú turistickú sezónu boli v uplynulom týždni na Gemeri upratané viaceré významné lokality cestovného ruchu. Miestnym organizáciám, školám a dobrovoľníkom sa podarilo vyzbierať vyše 30 vriec odpadu. TASR o tom informovala Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Gemer, ktorá akciu organizovala.

Upratovanie turistických lokalít na Gemeri sa uskutočnilo v rámci celokrajskej iniciatívy Rozvojovej agentúry Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) s názvom Jarná gruntovačka. "Cieľom je v spolupráci s organizáciami cestovného ruchu upratať znečistené, no navštevované lokality v regiónoch. V tomto roku sme sa rozhodli spraviť toho omnoho viac a nadviazať viacerými aktivitami," skonštatoval výkonný riaditeľ OOCR Gemer Jaroslav Hric.

Prvou akciou bola v spolupráci s novou kultúrnou inštitúciou Litterra v Revúcej výsadba aleje pozostávajúcej zo 40 stromov jarabiny turingovej, ktorá bude vítať budúcich návštevníkov vznikajúceho múzea. Upratovanie na náučnom chodníku Hradová v Tisovci nakoniec prekazilo počasie, realizovať sa však bude v najbližších týždňoch.

OOCR Gemer v spolupráci s obcami Rimavské Zalužany, Rimavská Baňa a žiakmi základnej školy vyčistili a zveľadili náučný chodník SNP - Bojisko v Rimavskej Bani. Realizované tiež boli terénne úpravy na bunkri nad obcou. V rámci Jarnej gruntovačky bolo vyčistené aj okolie prameňa Gemerka v Tornali, na akcii sa zúčastnili aj študenti a zamestnanci miestnej strednej odbornej školy.

"Súčasťou udalosti bolo nielen upratovanie, ale aj sadenie nových stromov v areáli strednej odbornej školy. Počas upratovania vo všetkých lokalitách sa okrem iného vyzbieralo vyše 30 vriec odpadu," dodala OOCR Gemer.