Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Most v Porube zrekonštruovali za viac ako 200.000 eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR Milan Kapusta

Rekonštrukciu mostného objektu s dĺžkou 10,8 metra a nosnosťou 28 ton zabezpečil Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) zo svojho rozpočtu.

Poruba 19. novembra (TASR) - Most spájajúci hornú a dolnú časť Poruby (okres Prievidza) prešiel rekonštrukciou za viac ako 200.000 eur. Súčasťou prác bola i úprava tamojšieho potoka či vybudovanie nového zábradlia, ktoré má zaistiť vyššiu bezpečnosť pre chodcov. Mostný objekt odovzdali do užívania verejnosti v utorok.

"Most je na úplne strategickom mieste v našej obci, nachádza sa jej v centre a prepája jej hornú s dolnou časťou. Nachádzal sa v dezolátnom, takmer havarijnom stave a potreboval rekonštrukciu. V havarijnom stave sa nachádzal posledné tri roky. Na základe skúšok, ktoré na ňom boli vykonané, odporučili jeho rekonštrukciu a novú mostnú konštrukciu," načrtol starosta Poruby Tomáš Tóth.

Rekonštrukciu mostného objektu s dĺžkou 10,8 metra a nosnosťou 28 ton zabezpečil Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) zo svojho rozpočtu. "Most je vybudovaný v zmysle projektovej dokumentácie v klasickom prevedení železobetónovej konštrukcie, rímsy sú prefabrikátované novou technológiou. Snažili sme sa ho trochu rozšíriť, aby boli jeho prejazdné pomery lepšie. Zároveň sme predĺžili zábradlie na ľavej strane a vybudovali ho tak, aby zaistilo bezpečnosť aj pre chodcov, ktorí chodia po moste," priblížil Radovan Karkuš, poverený riadením Správy ciest TSK.

V rámci realizácie prác bol podľa neho zregulovaný tok potoka, aby sa zabránilo povodniam, na ľavej strane mosta je tok brzdený prvkami, ktoré navrhol projektant. "Sú to prvky, ktoré majú zbrzdiť tok potoka, aby sa voda nevalila dole na rodinné domy," spresnil. S prácami za 202.000 eur začal dodávateľ v júni a dokončil ich v októbri tohto roka.

Práce mal TSK v pláne zabezpečiť ešte vlani, pre budovanie kanalizácie v obci ich presunul na tento rok. Popri moste v Porube krajská samospráva zabezpečila rekonštrukciu mostov v Skačanoch v okrese Partizánske za 300.000 eur, Plevníku-Drienovom v okrese Považská Bystrica za 120.000 eur. Práce plánuje i na moste v Hornej Maríkovej v hodnote 185.000 eur. "TSK pripravuje rekonštrukciu alebo modernizáciu mosta na odbočke z Nedožier-Brezian smerom do Lazian a Poruby. V súčasnosti máme pripravenú projektovú dokumentáciu, ktorá okrem modernizácie zahŕňa aj realizáciu cyklochodníka na jednej strane v predbežnej hodnote 1,4 milióna eur," avizoval predseda TSK Jaroslav Baška.