Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Kremnica hľadá firmu, ktorá vymení strechu na Barbakane a Dolnej bráne

Mestský hrad Kremnica, archívna snímka. Foto: TASR Branislav Račko

Zákazku bude mesto financovať z prostriedkov pridelených z rozpočtu ministerstva financií určených na obnovu národných kultúrnych pamiatok.

Kremnica 20. novembra (TASR) - Kremnická samospráva plánuje výmenu strešnej krytiny na objektoch Dolná brána a Barbakan. Aktuálne hľadá mesto dodávateľa, výzvu na predkladanie ponúk zverejnilo na svojej internetovej stránke.

Ako sa uvádza v súťažných podkladoch, predpokladaná hodnota zákazky je približne 112.00 eur bez DPH. Zákazku bude mesto financovať z prostriedkov pridelených z rozpočtu ministerstva financií určených na obnovu národných kultúrnych pamiatok.

Predmetom zákazky je výmena krytiny, pričom ide o drevený šindeľ, oprava latovania a podbitia, výmena klampiarskych výrobkov a bleskozvodov. Ponuky je možné zasielať do 30. decembra, kritériom na hodnotenie ponúk bude najnižšia cena.

Krajský pamiatkový úrad Banská Bystrica v tejto súvislosti uvádza, že Barbakan vznikol v 16. storočí, neskôr bol viackrát upravovaný. Posledná komplexná obnova prebehla v 80. rokoch 20. storočia, keď bol realizovaný nový krov, latovanie, šindľová krytina, žľaby a zvody. Dolná brána vznikla začiatkom 15. storočia, taktiež bola neskôr viackrát upravovaná. V druhej polovici 20. storočia bol realizovaný nový krov, zvody, žľaby aj oplechovanie.

Strešná krytina oboch objektov je podľa pamiatkarov narušená a je nevyhnutná jej výmena, poškodené sú aj žľaby, zvody a zachytávače snehu.