Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Košické školy sa pripravovali na zvýšený počet stravníkov

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

V školských zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta sa v predchádzajúcich rokoch stravovalo v priemere vyše 74 percent žiakov.

Košice 2. septembra (TASR) – V tomto školskom roku by malo do prvých ročníkov košických základných škôl nastúpiť viac žiakov ako vlani, kedy evidovali 1995 prvákov. TASR o tom informoval hovorca mesta Košice Vladimír Fabian s tým, že presné čísla budú známe až po ich reálnom nástupe. Školy sa podľa jeho slov pripravovali aj na zvýšený počet stravníkov, ktorý súvisí so štátnou dotáciou na stravovanie žiakov.

V školských zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta sa v predchádzajúcich rokoch stravovalo v priemere vyše 74 percent žiakov. Na niektorých školách aj viac ako 80 percent. Podľa magistrátu iba v jednom prípade bude potrebné rozšíriť jedáleň pre 800 stravníkov. V niektorých len doplnili počty miest pri stoloch. „V našich školských jedálňach už približne tri roky po sebe modernizujeme, nahrádzame aj staré gastrozariadenia a zabezpečujeme nové. Skoro do každej jedálne boli dokúpené konvektomaty a iné zariadenia, ktoré nám pomôžu zvládnuť zvýšené počty stravníkov,“ povedala vedúca oddelenia školstva Magistrátu mesta Košice Alžbeta Tamásová.

Ako dodala, školám poskytli finančné prostriedky aj na zabezpečenie elektronických systémov na kontrolu dochádzky žiakov a pravidelne monitorujú stav prípravy na obedy zadarmo.