Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Knihu Kľúčové námestie uvedú do života šéf BBSK a primátor

Ilustračné foto Foto: TASR

Koncertom laureátov Medzinárodnej speváckej súťaže Gabriely Beňačkovej si v sobotu, v predvečer výročia Nežnej revolúcie, pripomenie sviatok aj banskobystrická Štátna opera.

Banská Bystrica 16. novembra (TASR) – Unikátnu publikáciu Kľúčové námestie s podtitulom November '89 v Banskej Bystrici uvedú do života v sobotu o 17.00 h v Cikkerovej sieni banskobystrickej radnice predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ján Lunter a primátor mesta pod Urpínom Ján Nosko, ako aj osobnosti týchto dní spred 30 rokov.

Ako o tom TASR informovali z BBSK a magistrátu, publikácia vydaná pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie približuje jednu z najvýznamnejších udalostí našich novodobých dejín a predstavuje ju formou odborných, faktografických a spomienkových textov. Je určená nielen pamätníkom Novembra '89, ale najmä mladým ľuďom, ktorí o tomto období a revolučných zmenách často nevedia takmer nič. Na 256 stranách prináša podrobné informácie o každodennom dianí vo vtedajšom Československu a zároveň v Banskej Bystrici v rokoch 1989 a 1990.

Koncertom laureátov Medzinárodnej speváckej súťaže Gabriely Beňačkovej si v sobotu o 19.00 h, v predvečer výročia Nežnej revolúcie, pripomenie sviatok aj banskobystrická Štátna opera.

Nežnú revolúciu už od piatka (15. 11.) v priestoroch radnice pripomína interaktívna výstava Kľúčové okamihy, ktorá na desiatich paneloch návštevníkom pripomína, ako kedysi postávali v nekonečných radoch, majú možnosť prečítať si tajné správy banskobystrickej Štátnej bezpečnosti, pozrieť si repliky dobových plagátov a vidieť jedinečné a doposiaľ nepublikované fotografie.

V nedeľu (17. 11.) sa o 17.00 h na Námestí SNP chystá stretnutie slobodných ľudí spojené s hudobnými vystúpeniami a videoprojekciou pod názvom Kľúčová je sloboda! Viac ako hodinový program organizátori plánujú ukončiť v Centre nezávislej kultúry - Záhrada, kde má byť znovuodhalený zrekonštruovaný pamätník banskobystrickému rodákovi, politikovi Jánovi Langošovi.