Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Kežmarskí poslanci schválili rozpočet na rok 2020, je dosiaľ najvyšší

Ilustračná snímka Foto: TASR/Adriana Hudecová

Najväčšia časť budúcoročného rozpočtu je určená pre materské a základné školy, základnú umeleckú školu, centrum voľného času, parlament mládeže či školský úrad.

Kežmarok 14. decembra (TASR) – Mesto Kežmarok bude hospodáriť na budúci rok s rozpočtom v objeme 31,4 milióna eur. Pre mesto ide o dosiaľ najvyššiu sumu. Návrh rozpočtu schválilo mestské zastupiteľstvo vo štvrtok (12. 12.).

Poslanci zároveň schválili finančnú pomoc pre mesto Prešov v súvislosti s výbuchom plynu v bytovke na Mukačevskej ulici. "Z mestského rozpočtu bude na transparentný účet odoslaných ešte v tomto roku 3000 eur," informoval Lórant Paugsch z oddelenia komunikácie a propagácie Mestského úradu v Kežmarku.

Najväčšia časť budúcoročného rozpočtu - približne tretina - je určená pre materské a základné školy, základnú umeleckú školu, centrum voľného času, parlament mládeže či školský úrad. Veľká časť je vyčlenená aj investíciám. "Mesto vyčlenilo financie na rekonštrukciu chodníkov, komunikácií, tržnice, parkovísk, mosta na ulici Nižná brána pri Tatraľane, dokončenie zimného štadióna, rekonštrukciu oddelení v zariadení pre seniorov či výstavbu centra integrovanej zdravotnej starostlivosti," uviedla radnica.

Poslanci schválili aj návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o zákaze predaja, podávania a požívania alkoholických nápojov na území mesta. Zákaz podávania a požívania alkoholických nápojov bude platiť na 38 uliciach mesta s výnimkou príležitostných trhov, osláv Nového roka a priestorov terás a sedení. Na športových a kultúrnych podujatiach bude možné podávať pivo a víno. Predaj alkoholu bude zakázaný v predajniach potravín na území celého mesta od 24.00 h do 5.00 h.

Diskusiu medzi poslancami vyvolalo aj VZN o miestnych daniach a poplatkoch za komunálne odpady a drobné stavebné odpady. Okrem zvýšenia niektorých daní boli schválené aj nové dane – za predajné automaty a za nevýherné hracie prístroje.

Poslanci taktiež schválili VZN, ktorým sa mení financovanie základných umeleckých škôl, materských škôl a školských zariadení, ktoré sú zriadené na území mesta, či VZN o poskytovaní sociálnych služieb. Okrem toho sa venovali schváleniu vstupného na verejné korčuľovanie. To bude zvýhodnené pre držiteľov mestskej karty a osoby s trvalým pobytom v meste Kežmarok.