Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Karlovešťania sa sťažujú na hlučnosť obnovenej električkovej trate

Ilustračná foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Kompetentných žiadajú o riešenie situácie, keďže mesto deklarovalo, že prejazd električiek po modernizácii trate bude tichší.

Bratislava 18. januára (TASR) – Obyvatelia bratislavskej mestskej časti Karlova Ves, žijúci v blízkosti zmodernizovanej časti električkovej trate Karlovesko-dúbravskej radiály, sa sťažujú na nadmerný hluk. Spísali preto petíciu, v ktorej hlavné mesto, Dopravný podnik Bratislava i ďalšie úrady informujú, že prejazdy električiek po zrekonštruovanej trati vytvárajú rezonujúci hluk, ktorý podľa nich prevyšuje parametre novej trate a hygienickej úrovne. Kompetentných žiadajú o riešenie situácie, keďže mesto deklarovalo, že prejazd električiek po modernizácii trate bude tichší.

"Svojím podpisom jednoznačne potvrdzujem nadmerný hluk, v určitých situáciách až extrémny, zaznamenaný bezprostredne v priľahlých bytoch, a to od dňa spustenia novej prevádzky električkovej trate v Karlovej Vsi. Namerané hodnoty na balkóne sú viac ako 70 db, v byte presahovali hodnotu 57 až 60 db," informoval TASR obyvateľ Karlovej Vsi Miloš Beladič, ktorý sa pod petíciu podpísal ako prvý. Svoj podpis k nemu pridalo ďalších vyše 120 ľudí.

V petícii žiadajú kompetentných predbežným opatrením zamedziť hlučnosti a odstrániť nežiaduce účinky hluku a vibrácií po každom prejazde električiek. "Jedným z opatrení, ktoré nestojí nič a je ihneď riešiteľné, je zníženie rýchlosti v danej lokalite na polovicu, ak nie viac, a to do času, kým sa definitívne odstránia technické chyby električkovej trate," píše Beladič.

Mesto Bratislava pre TASR potvrdilo, že mu bola 3. januára doručená petícia proti hlučnosti električkovej trate v Karlovej Vsi, ktorú podpísalo 129 občanov. "Petíciou sa zaoberáme a petičnému výboru bude v zákonnej lehote zaslaná odpoveď hlavného mesta. V tejto súvislosti pripravujeme tiež merania, aby sme na vyhodnotenie hlučnosti mali aj exaktné dáta," povedal hovorca Bratislavy Peter Bubla.

Magistrát deklaruje, že kvalita odovzdaných prác je pre mesto dôležitá. V prípade, ak sa potvrdí, že niektoré práce neboli vykonané tak, ako mali byť, mesto si uplatní reklamáciu a bude žiadať o nápravu. "Treba tu však zdôrazniť, že na trati a v jej okolí nie sú ešte hotové všetky úpravy. Na niektorých miestach zatiaľ nie je vysadený rozchodník priamo v koľajisku a popri trati ešte chýbajú vegetačne úpravy, ktoré majú prispieť k zníženiu hluku," podotkol Bubla s tým, že jamy, ktoré sú popri trati pripravené práve na výsadbu kríkov, tiež hluk od električky pravdepodobne znásobujú.

Mesto Bratislava podpísalo koncom decembra 2019 zmluvu s firmou SGS Czech republic, ktorá bude od 7. februára vykonávať stavebný dozor pre projekt modernizácie Karlovesko-dúbravskej električkovej radiály.

Dlhoočakávaná rekonštrukcia Karlovesko-dúbravskej električkovej radiály za 65,1 milióna eur s DPH sa začala 22. júna 2019. Realizuje ju vysúťažené konzorcium firiem DK Radiála. V rámci stavebných prác sa doteraz zrealizovali dve etapy, a to od zastávky Molecova po obratisko Kútiky a od Molecovej po Záluhy (Damborského). Od 19. decembra premáva električka do Karlovej Vsi, zatiaľ však len po obratisko Kútiky. V tomto roku sa má modernizovať najdlhší a najhlavnejší úsek trate, a to od tunela po Molecovu. Termín spustenia týchto prác bude od 2. mája a práce majú trvať do 12. septembra.