Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Boje z 1. svetovej vojny pripomína v Hostoviciach cintorín i zvonica

Na archívnej snímke rekonštrukcia cintorínov z čias 1. svetovej vojny v obci Hostovice, okres Snina. Foto: TASR/Tomáš Doboš

Najmä v apríli 1915 počas Veľkonočnej bitky v Karpatoch sa na kopcoch nad obcou uskutočnili urputné boje, ktoré si vyžiadali tisíce mŕtvych a ďalšie tisícky ranených.

Hostovice 5. augusta (TASR) – Intenzívne boje z prvej svetovej vojny, ktoré sa odohrali v okolí obce Hostovice v Sninskom okrese, pripomína cintorín s pamätníkom, zvonica i náučný chodník. Dobrovoľníci v týchto miestach plánujú aj ďalšie aktivity.

Vojnový cintorín sa v obci nachádza na okraji toho civilného. „Je pozostatkom vojenskej poľnej nemocnice, ktorá počas prvej svetovej vojny v obci pôsobila a sú tam pochovaní vojaci, ktorí v nej zahynuli,“ informoval TASR Martin Drobňák z Klubu vojenskej histórie (KVH) Beskydy, ktorý jeho obnovu inicioval. Na cintoríne našlo posledný odpočinok 112 vojakov, z toho väčšina je z rakúsko-uhorskej armády. „Vzhľadom na to, že vojenská nemocnica mala dobrú evidenciu, väčšinu z nich vieme identifikovať aj podľa mena. Osem vojakov je neznámych, len jeden z celkového počtu je príslušníkom ruskej armády,“ doplnil.

Pietne miesto vyzeralo pred rekonštrukciou podľa jeho slov ako obyčajná lúka. „Bolo veľmi ťažké identifikovať hroby podľa náčrtu,“ vysvetlil s tým, že plochu sa im však podarilo rozmerať tak, ako bola navrhnutá počas prvej svetovej vojny a podľa dobového nákresu ju aj upravili, následne i oplotili. „Osadili sa kríže so štítkami s menami vojakov. V strede cintorína pribudol centrálny monument, ktorý tvorí kamenný podstavec. Je na ňom drevený kríž so strieškou,“ opísal Drobňák s tým, že celú obnovu vojnového cintorína koordinoval architekt Ľubomír Gramata, ktorý je zároveň autorom návrhu opísaného pamätníka. „Celkovo bolo na vojnovom cintoríne odpracovaných vyše 1100 dobrovoľníckych hodín. Do obnovy sa zapojili nielen Slováci, ale aj Poliaci, Česi a Maďari,“ vymenoval. V roku 2014 ho slávnostne posvätili a odovzdali obci.

Táto aktivita viedla k dlhodobej spolupráci KVH Beskydy s miestnou samosprávou. Každoročne sa k bojisku prvej svetovej vojny začali organizovať turistické pochody. Neskôr v roku 2016 na tomto mieste vznikla aj drevená šesť metrov vysoká zvonica. „Je venovaná vojakom z územia Slovenska, ktorí bojovali v okolí Hostovíc,“ spomenul Drobňák. O rok neskôr k nej vybudovali náučný chodník. Dĺžka trasy je spolu vyše 12 kilometrov. Jeho súčasťou sú informačné panely.

„Momentálne pracujeme na návrhu úpravy okolia zvonice do podoby akéhosi pietneho memoriálneho miesta, kde by mali byť vedľa zvonice v kruhu osadené pamätníky jednotlivým vojenským jednotkám rakúsko-uhorskej armády, v ktorých bojovali aj vojaci z územia Slovenska. Malo by ich tam byť minimálne 16. Je to dlhodobejší projekt,“ spomenul s tým, že by tieto aktivity chceli začať realizovať v budúcom roku.

Počas prvej svetovej vojny prebiehala pri Hostoviciach intenzívna bojová činnosť. Najmä v apríli 1915 počas Veľkonočnej bitky v Karpatoch sa na kopcoch nad obcou uskutočnili urputné boje, ktoré si vyžiadali tisíce mŕtvych a ďalšie tisícky ranených. Podľa slov Drobňáka sú tieto udalosti len veľmi slabo zmapované, dobrovoľníci sa preto snažia tieto vojnové informácie sumarizovať.