Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Handlovskí seniori či ŤZP môžu zaplatiť nižšiu daň z nehnuteľnosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR Michal Svítok

O úľavu na dani z nehnuteľnosti môžu oprávnené osoby požiadať prostredníctvom formulára na webovej stránke mesta alebo osobne na mestskom úrade do konca januára.

Handlová 23. januára (TASR) - Seniori starší ako 65 rokov, ťažko zdravotne postihnutí (ŤZP) a sociálne odkázané osoby v Handlovej môžu po novom zaplatiť nižšiu daň z nehnuteľnosti. O úľavu na dani vo výške 25 % musia samosprávu požiadať.

"Daň z nehnuteľností, ktoré neslúžia na podnikanie, stúpla od 1. januára o 50 percent. Poslanci mesta zároveň rozšírili okruh ľudí, ktorí majú nárok na zľavu vo výške 25 percent. O úľavu na dani môžu požiadať seniori starší ako 65 rokov, držitelia preukazu osoby s ŤZP a sociálne odkázané osoby," pripomenula hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.

Seniori nad 65 rokov majú nárok na zľavu z dane z pozemku, garáže a rodinného domu, držitelia preukazu ŤZP na dani z garáže a rodinného domu a sociálne odkázané osoby na dani z pozemku.

O úľavu na dani z nehnuteľnosti môžu oprávnené osoby požiadať prostredníctvom formulára na webovej stránke mesta alebo osobne na mestskom úrade do konca januára. "O úľavu stačí požiadať raz, ďalšie roky už nebude potrebné žiadosť obnovovať. Úľava platí aj pre manželov, ktorí vlastnia nehnuteľnosti v bezpodielovom spoluvlastníctve. Stačí, ak jeden z manželov dosiahol vek 65 rokov, alebo je držiteľom preukazu ŤZP," uviedla Bibiana Vicianová z oddelenia daní, majetku mesta a podnikateľskej činnosti handlovského mestského úradu.

Zníženie dane mesto prizná tým žiadateľom, ktorí nemajú nedoplatky na daniach alebo poplatku za komunálny odpad.