Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Regióny

Sprístupnili Pamätný dom Csontváryho s interaktívnym múzeom

Na snímke inávštevníci v Pamätnom dome maliara Teodora Kosztku-Csontváryho v obci Halič (okres Lučenec) v piatok 27. októbra 2023. Foto: TASR - Lukáš Mužla

Nové múzeum v Haliči návštevníkom predstaví osobnosť a ukážky z tvorby maliara Teodora Kosztku-Csontváryho, ale tiež históriu a najvýznamnejšie udalosti z dejín obce.

Halič 6. mája (TASR) - V obci Halič v okrese Lučenec začiatkom mája pre verejnosť po prvýkrát sprístupnili Pamätný dom Csontváryho, ktorého súčasťou je interaktívne múzeum i nová kaviareň. Samospráva tak zavŕšila niekoľko rokov trvajúci projekt, na ktorý získala financie z európskych zdrojov. Pre TASR to uviedol starosta obce Alexander Udvardy.

Pamätný dom Csontváryho vznikol premenou budovy niekdajšej škôlky, prvých návštevníkov tu privítali 1. mája. "Prvý deň si múzeum prišlo pozrieť 120 platiacich návštevníkov. Pamätný dom bude zatiaľ otvorený cez víkendy a sviatky, predpokladáme však, že počas hlavnej letnej sezóny bude prístupný každý deň," priblížil Udvardy.

Nové múzeum v Haliči návštevníkom predstaví osobnosť a ukážky z tvorby maliara Teodora Kosztku-Csontváryho, ale tiež históriu a najvýznamnejšie udalosti z dejín obce. "Múzeum je netradične poňaté a je tam veľa interaktívnych prvkov," dodal starosta. V pamätnom dome verejnosť nájde napríklad virtuálny hrnčiarsky kruh, veľkoplošné projekcie, dotykové panely či hologram Haličského pokladu.

Na prestavbu bývalej škôlky na Pamätný dom Csontváryho získala obec vyše 800.000 eur v rámci programu Interreg, ďalšie financie čerpala z regionálneho príspevku určeného pre najmenej rozvinuté okresy. Súčasťou múzea je aj nová kaviareň, v objekte obec plánuje organizovať aj tvorivé dielne, workshopy či iné podujatia.

Teodor Kosztka-Csontváry sa narodil v roku 1853 v Sabinove, do Haliče prišiel v 90. rokoch 19. storočia ako lekárnik a pôsobil tu približne desať rokov. Približne tretina Csontváryho obrazov neskôr ostala na povale lekárne v obci, kde ich zhodou náhod objavil mladý študent architektúry. V súčasnosti sa obrazy nachádzajú v múzeách či súkromných zbierkach.