Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Ekumenický pašiový sprievod v Michalovciach povedie parkom Kerta

Ekumenický pašiový sprievod, archívne foto. Foto: TASR Milan Kapusta

Tradície ekumenických podujatí na Veľký piatok začali v zemplínskom meste v roku 2004 ako Krížová cesta.

Michalovce 27. marca (TASR) - Predstavitelia cirkví pôsobiacich v Michalovciach v spolupráci so samosprávou pripravujú 20. ročník Ekumenického pašiového sprievodu. Uskutoční sa na Veľký piatok popoludní pri rímskokatolíckom Kostole narodenia Panny Márie. Ako TASR informovala Marcela Andréová z tlačového oddelenia Mestského úradu Michalovce, trasa sprievodu povedie parkom Kerta.

Tradície ekumenických podujatí na Veľký piatok začali v zemplínskom meste v roku 2004 ako Krížová cesta. "V roku 2007 sa Ekumenická krížová cesta zmenila na Ekumenický pašiový sprievod, ktorý prechádzal centrom mesta. Veriaci v ňom vyjadrili jednotu kresťanov pod Kristovým krížom," povedala Andréová.

Účastníci sprievodu, zastupujúci rímskokatolícku, gréckokatolícku, evanjelickú a protestantskú cirkev, sa na udalosti zúčastňujú v duchu ekumenizmu. Každoročne je organizácia podujatia zverená inej cirkvi. Duchovní zúčastnených cirkví postupne na jednotlivých zastávkach čítajú Evanjelium - pašijné udalosti z ekumenického prekladu Písma. Po čítaní sa spoločne spieva veľkonočná pieseň tej cirkvi, z ktorej čítajúci duchovný pochádza.

Bezpečnosť účastníkov sprievodu a plynulosť premávky v jeho priebehu zabezpečí štátna a mestská polícia.