Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

Dvadsiaty ročník rodea v Muráni vyvrcholil jazdou na býkoch

Foto: TASR

Jazda na býkovi je rovnakou súčasťou rodea a zaujímavá je tým, že nikto dopredu nevie, či zvíťazí kovboj alebo býk.

Muráň 26. augusta (TASR) - Jazdou na býkoch v disciplíne Bull Ride Show sa po prvý raz predstavili kovboji na jubilejnom 20. ročníku rodea v Muráni.

Ako pre TASR povedal Vladimír Pandula z Paint Horse Clubu, doteraz predvádzali predovšetkým šikovnosť jazdcov na koňoch a prácu s dobytkom. Jazda na býkovi je rovnakou súčasťou rodea a zaujímavá je tým, že nikto dopredu nevie, či zvíťazí kovboj alebo býk.

Niekoľko tisíc ľudí sa vystriedalo v piatok a v sobotu (24.-25. augusta) na 20. ročníku rodea v Muráni. Počas súťaží s koňmi odrádzalo ľudí sediacich na lúke horúce počasie.

Najviac ich prišlo až večer, aby na vlastné oči videli jazdu na býkoch a večerný hudobný program.

Galéria: Jazda na býkoch v Muráni





"Počas 20 rokov rodea na Muráni sme divákom ponúkli v prvých troch ročníkoch jazdu na divokých neosedlaných koňoch, neskôr sme sa presunuli do areálu, ktorý úplne vyhovuje rodeovým súťažiam. Súťažilo sa však len v klasických disciplínach. Teraz sme si povedali, že je čas predviesť aj jazdu na býkoch. Tie k rodeu jednoducho patria. Najzaujímavejšie na tom je, že nikto dopredu nevie, či zvíťazí zviera alebo človek," poznamenal Pandula.

"Pri tomto vystúpení však musíme dbať na maximálnu bezpečnosť. V aréne sú klauni pripravení okamžite zasiahnuť. Modrinám a drobným úrazom sa však jazdci aj tak nevyhnú. Mimoriadne dôležité je, aby boli disciplinovaní aj diváci. Zvieratá sú nabudené a hoci sú už bez jazdca, nikdy neviete, či neudrú aj do ohrady," dodal.